Αρχική Διεθνή Μέρκελ: Από Τετάρτη ώς τις 10 Ιανουαρίου γενικό απαγορευτικό στη Γερμανία

Μέρκελ: Από Τετάρτη ώς τις 10 Ιανουαρίου γενικό απαγορευτικό στη Γερμανία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γενικό απαγορευτικό στη Γερμανία, με κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων από την προσεχή Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, έως τις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την Κυριακή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συνεδρίασαν για δεύτερη φορά για να συζητήσουν την επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

“Το μερικό λοκντάουν που ίσχυσε από τις αρχές Νοεμβρίου δεν ήταν αρκετό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης”, δήλωσε η Μέρκελ στην γερμανική κοινή γνώμη μετά από τη συνάντηση. Μόνο καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, καθώς και οι τράπεζες, θα παραμείνουν ανοιχτά. Όλα τα άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης θα κλείσουν σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

Τα σχολεία θα κλείσουν επίσης κατά την περίοδο αυτή, και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν, ή οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πλαίσιο του αυστηρότερου λοκντάουν, κάθε νοικοκυριό μπορεί να προσκαλέσει άλλα τέσσερα μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου για τα Χριστούγεννα, αλλά θα πρέπει να προϋπάρξει μια «εβδομάδα προστασίας», δηλαδή επαφές με τρίτους στο ελάχιστο δυνατό για πέντε έως επτά μέρες πριν το ρεβεγιόν.

Παρότι από τις αρχές Νοεμβρίου η Γερμανία βρισκόταν σε μερικό απαγορευτικό ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ ο αριθμός νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο έφθασε τα 24.438, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που θάνατος τους σχετίζεται με τον ιό ήταν 496. Μέχρι στιγμής οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει 1.300.516 άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid-19.

Η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό απαγορευτικό για έξι εβδομάδες, με μπαρ και εστιατόρια κλειστά, ενώ καταστήματα και σχολεία παρέμειναν ανοιχτά. Ορισμένες περιοχές έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερα μέτρα καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις.