Η Γαλλία, μετά από εξήντα έξι χρόνια από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας με στόχο τη διασφάλιση σταθερής κοινοβουλευτικής κυβέρνησης υπό μια ισχυρή προεδρία, βρέθηκε σε αχαρτογράφητα νερά μετά τον χθεσινό β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η Εθνοσυνέλευση, κόπηκε στα τρία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μακράς πολιτικής παράλυσης.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, εξέφρασε με μεγάλη χαρά τη σπουδαία επιτυχία του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία, μιλώντας άμεσα μετά τη δημοσίευση των exit polls. Αποδοκίμασε έντονα το πιθανότερο σενάριο επικράτησης της Εθνικής Συσπείρωσης και υπογράμμισε τη σημασία της θέσης που κατέχει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη γαλλική πολιτική σκηνή. Απαιτώντας επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος έχει την υποχρέωση να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά του, εστιάζοντας αποκλειστικά στις δικές του προτάσεις και αρχές.

Οι δηλώσεις του:

«Ο γαλλικός λαός απέρριψε ξεκάθαρα το χειρότερο σενάριο, που ήταν η επικράτηση της Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το αντίθετο μάλιστα» είπε ο Μελανσόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις