Αρχική Οικονομία Μειώθηκε τον Μάρτιο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

Μειώθηκε τον Μάρτιο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα πρώτα εμφανή σημάδια επιβράδυνσης κατέγραψε η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας τον φετινό Μάρτιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.990 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 382.013 τ.μ. επιφάνειας και 1.731.496 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,2% στον αριθμό των αδειών, αλλά μείωση κατά 15,1% στην επιφάνεια και κατά 6% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε καταγράψει αύξηση κατά 14,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,4% στην επιφάνεια και κατά 32,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Πάντως, η εικόνα εμφανίζεται διαφορετική σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια της Αττικής τον Μάρτιο καταγράφηκε αύξηση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 80%, ενώ στο Νότιο Αιγαίο η αύξηση του όγκου άγγιξε το 36%. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη αύξηση του όγκου στην Αττική τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριος) είχε αγγίξει το 165,8%.

Η υποχώρηση στον όγκο φθάνει το 6%, καθώς πλέον γίνονται ορατές οι συνέπειες από τη μεγάλη αύξηση τιμών των υλικών.

Είναι εμφανές ότι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών οικοδομικών υλικών, ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλαν «φρένο» στην οικοδομική δραστηριότητα, μετριάζοντας τις προσδοκίες των κατασκευαστών. Οι τελευταίοι έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, καθώς το κόστος κατασκευής έχει εκτοξευτεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, πέριξ των 1.500-1.700 ευρώ/τ.μ., από 1.100-1.200 ευρώ/τ.μ. μέχρι πριν από λίγους μήνες, χωρίς να υπολογίζονται ούτε η εφορία, αλλά ούτε και το κόστος αγοράς της γης, ή της πιθανής αντιπαροχής. Ουσιαστικά, μια μέση νεόδμητη κατασκευή σε περιοχή υψηλής ζήτησης, όπως π.χ. στα βόρεια προάστια, θα πρέπει να πωληθεί από 3.500 ευρώ/τ.μ. και πάνω, προκειμένου να αφήσει κέρδος στον κατασκευαστή. Πρόκειται για μια δύσκολη «άσκηση», την οποία λίγοι κατασκευαστές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτή την περίοδο.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 2.002 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 383.294 τ.μ. επιφάνειας και 1.736.622 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 2,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 19,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 16,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 6,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 2,9% στην επιφάνεια και κατά 7,1% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση κατά 7,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 5,7% στην επιφάνεια και κατά 13,8% στον όγκο.