Αρχική Οικονομία Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, διαμονή και μεταφορές

Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, διαμονή και μεταφορές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παράλληλα  σε δεύτερη φάση αναμένεται νέο πακέτο φορολογικών μέτρων στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται  η περικοπή της προκαταβολής φόρου αλλά και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το πακέτο μέτρων που θα έχει δύο άξονες. Ο πρώτος θα αφορά μειώσεις φόρων (όπως ο ΦΠΑ) και ο δεύτερος που θα ξεδιπλωθεί τον Σεπτέμβριο  θα αφορά στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τα μέτρα πιθανότητα να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ στις αρχές του Φθινοπώρου όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινή του συνέντευξη θα περιλαμβάνονται οι «λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων».

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

-Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
-Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
-Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Για τον Σεπτέμβριο και αφού έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και το σχέδιό της για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια.