Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποκλειστικά για τους εργοδότες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, προγραμματίζεται μείωση κατά 0,5 μονάδες για περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Η πρώτη μείωση κατά 0,5 μονάδες θα εφαρμοστεί αποκλειστικά στο ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών, εξαρτώμενη από το επίπεδο του μισθού του προσωπικού, και όχι στο ποσοστό που παρακρατείται από τους εργαζομένους. Ως αντιστάθμισμα για αυτή τη μείωση, λόγω της πρόσφατης αύξησης του μισθολογικού κόστους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος.

Έως το 2025, αναμένεται να μειωθούν οι συνολικές εισφορές στο 35,66% του μισθού, από το τωρινό 36,16%. Οι εργοδοτικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν από 22,29% σε 21,79% έως το 2025. Η επόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,5 μονάδες αναμένεται το 2027, ενδεχομένως και το 2026, αν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Συνολικά, οι ασφαλιστικές εισφορές προγραμματίζεται να μειωθούν κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος της περιόδου 2023, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η μείωση κατά 0,5 μονάδες το 2025, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 215 εκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ταχύτερη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από αυτούς τους παράγοντες εξαρτάται αφενός η αναπλήρωση των απωλειών εσόδων που θα προκαλέσει η νέα μείωση των εισφορών και αφετέρου η πιθανότητα άφιξης πιο γρήγορα της δεύτερης δόσης της μείωσης κατά 0,5%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου οδήγησε σε αύξηση εσόδων στον ΕΦΚΑ άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της αύξησης των παρακρατούμενων εισφορών από τους 550,000 εργαζομένους.

Μια δεύτερη κρυφή πηγή αναπλήρωσης των απωλειών του ΕΦΚΑ είναι οι έξτρα εισφορές ασθένειας που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των συντάξεων, αλλά και το μαξιλάρι από τις εισφορές 2% υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μια τρίτη κρυφή πηγή αύξησης των εσόδων από εισφορές είναι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη δήλωση της απασχόλησης και των προβλεπόμενων εισφορών με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας.

Η μείωση κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη προήλθε από μη ανταποδοτικές εισφορές (κατάρτισης, εργατικής εστίας κ.ά.) και από την εισφορά ανεργίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν μειωθεί οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια.

Η επικρατέστερη πηγή για τη μείωση των εισφορών κατά μία μονάδα δεν είναι άλλη από τον κλάδο ασθένειας, τουλάχιστον για το πρώτο 0,5% που θα ισχύσει από το 2025.

Το άλλο 0,5% για το 2027 ή και νωρίτερα μπορεί να προέλθει πάλι από τον κλάδο ασθένειας. Η εργοδοτική εισφορά ασθένειας, που είναι 4,55%, κατά τα φαινόμενα θα γίνει 4,05% από 1/1/2025, ή και 3,55% το 2027 ή ταχύτερα το 2026.

Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο η νέα μείωση να προέλθει ξανά από τις εισφορές ανεργίας, μια που συμμετείχαν ήδη στη μείωση των 4,4 μονάδων κατά 1,85%. Εκτός συζήτησης είναι να υπάρξει μείωση εισφορών στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης, διότι θα σήμαινε και λιγότερες δαπάνες για τις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν τον Μάιο του 2020, στο 36,16%. Το 2020 οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις