Αρχική Ελλάδα Μειωμένοι κατά 50% οι δείκτες εγκληματικότητας τον Απρίλιο

Μειωμένοι κατά 50% οι δείκτες εγκληματικότητας τον Απρίλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μειωμένοι, κατά ποσοστά που ξεπερνούν το 50%, ήταν οι δείκτες εγκληματικότητας για τον μήνα Απρίλιο, όταν και η χώρα ήταν σε lockdown λόγω κορωνοϊού.

Από τα επίσημα στοιχεία του συγκεκριμένου μήνα προκύπτει συνολική μείωση 57,31% σε σχέση με τον περσινό και συγκεκριμένα: οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σπίτι ήταν -68,73 % και σε μέσα μαζικής μεταφοράς -82,88%!

Πιο συγκεκριμένα κλοπές και οι διαρρήξεις τον Απρίλιο του 2019 ήταν συνολικά 6.531, τον φετινό Απρίλιο καταγράφηκαν μόλις 2.788.

Παρατηρώντας, μάλιστα, κανείς τα γενικά στοιχεία της εγκληματικότητας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαπιστώνει ότι σημειώθηκε μόλις 1 ληστεία σε ταξί, 1 ληστεία σε ΕΛΤΑ και μόλις 3 ληστείες σε κατάστημα υγρών καυσίμων.

Η εικόνα αυτή, φυσικά, αποτελεί ένα «φωτογραφικό κλικ» σε μια περίοδο όπου εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες είχαν κάνει μια ιδιότυπη «αναστολή» της δράσης τους λόγω των γενικευμένων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Άλλωστε, το γεγονός ότι υπήρχαν αναπτυγμένα μπλόκα σε πολλά σημεία για να εντοπίζουν όσους έκαναν άσκοπες μετακινήσεις, έκανε αρκετούς κακοποιούς να επιλέξουν την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Όσον αφορά στις ληστείες και εκεί καταγράφετε μείωση που φτάνει το 57,39%.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία αποτυπώνονται 406 ληστείες τον Απρίλιο του 2019 ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι ληστείες είχαν φτάσει τις 173.

Πάντως, έχει αρκετό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης, που αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα της αστυνομίας, δέχτηκε περισσότερες κλήσεις τον Απρίλιο του 2020 από τον Απρίλιο του 2019.

Συγκεκριμένα 430.588 τηλεφωνήματα φέτος, και 321.628 πέρσι. Αρκετές φορές, βέβαια, οι πολίτες ζητούσαν πληροφορίες σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό αλλά και πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους σε περιοχές εκτός περιφερειακής ενότητας.

πηγη cnn.gr