“Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος για εμάς. Ειδικά και στην περίπτωση του κορωνοϊού, να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει, ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον ιό”.

Τα παραπάνω επισήμανε την Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πως πολλά υλοποιήθηκαν στον τομέα της Υγείας το τελευταίο διάστημα, τα οποία αποτελούσαν μακροχρόνιους σχεδιασμούς:

“Εμείς που ασχολούμαστε με τα συστήματα Υγείας, με την πολιτική και τη διοίκηση των υπηρεσιών Υγείας, συνηθίζαμε παλιά να μετράμε τη δυναμικότητα ενός συστήματος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεων, πόσα νοσοκομεία έχουμε και τον αριθμό των κλινών.

Τα σύγχρονα συστήματα Υγείας έχουν δείκτες μέτρησης της απόδοσής τους, που βασίζονται στην ανταποκρισιμότητα του συστήματος, δηλαδή κατά πόσο ένα σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών. Και το δικό μας σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και αυτό καταδεικνύεται καθημερινά στην περίπτωση του κορωνοϊού”.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος:

“Καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το Πρωτοβάθμιο όσο και το Δευτεροβάθμιο σύστημα Υγείας και αυτό, φέραμε και φέρνουμε καινούριο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το σύστημα υγείας με το απαραίτητο προσωπικό.

Τι γίνεται με τους δημόσιους υπαλλήλους

Ακόμα μια ομάδα συμπολιτών μας εντάσσεται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από κορωνοϊο. Πρόκειται, όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, για τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία (sickle cell anemia ή drepanocytosis), μια κληρονομική ασθένεια που μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά. Να σημειωθεί ότι έχουν την συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας: ζαλάδα, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, μικρότερη αντοχή και λιποθυμική τάση η οποία μπορεί να φτάσει έως την λιποθυμία (η αναιμία αναγνωρίζεται από το ωχρό χρώμα του δέρματος και των επιπεφυκότων του ματιού.

Ποιες ειναι οι κατηγορίες:

  • Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια.
  • Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.
  • Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με νέα ΚΥΑ θα προστεθούν και όσοι πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία.