Αρχική Διεθνή Μεγάλη “Kolotoumba” απο Τσαβούσογλου: Τα ευρωπαϊκά σύνορα ξεκινούν από τα νότια σύνορα...

Μεγάλη “Kolotoumba” απο Τσαβούσογλου: Τα ευρωπαϊκά σύνορα ξεκινούν από τα νότια σύνορα της Τουρκίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας παρά τις προβληματικές σχέσεις των τελευταίων ετών με τις Βρυξέλλες με φόντο τις εξελίξεις στην Συρία. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ξεκινούν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας». Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνουν από την Ε.Ε.  συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Τουρκία».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα. Μάλιστα ανέφερε ότι η Τουρκία ελπίζει να πετύχει μία συμφωνία με την Ε.Ε. για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών  στις 26 Μαρτίου.  «Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα.

Επιπλέον τόνισε ότι η η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει επίσης να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.
Η Τουρκία θα περιπολεί 6 χιλιόμετρα βόρεια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στη ΣυρίαΟι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργείται με άξονα τον αυτοκινητόδρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στην νότια πλευρά, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ρωσία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα νοτίως του αυτοκινητόδρομου M4 στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η Τουρκία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα βορείως του M4, εξήγησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εάν η συριακή κυβέρνηση παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν, πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Τουρκία υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 δήλωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος Patriot, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να το προσφέρει στην Αγκυρα.