Αρχική Οικονομία Μεγάλη προσοχή! Κλείνουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Μεγάλη προσοχή! Κλείνουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που «έχασαν» την αρχική προθεσμία που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας και μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί και σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πέλετ αφού θα διατεθεί σε όσους ζουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

H δεύτερη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τρίτη δόση στις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και οι αιτήσεις γίνουν έως τις 15 Απριλίου 2023.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση για την υποβολή αιτήσεων έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 και τα στοιχεία της πλατφόρμας MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά

Την ίδια ώρα, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης από την Πρωτοχρονιά μετά το ψαλίδισμα της κρατικής επιδότησης από τα 25 λεπτά στα 15 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ και την κατάργηση της έκπτωσης των 3,75 λεπτών το λίτρο από τα διυλιστήρια. Η επιβάρυνση στη λιανική τιμή είναι οριακά μικρότερη σε σχέση με το άθροισμα των 13,75 λεπτών ανά λίτρο από το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων καθώς στο μεσοδιάστημα από τις 31 Δεκεμβρίου έως σήμερα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει.