Αρχική Υπουργεία Με τροπολογία προχωρά η κατάτμηση τεσσάρων δήμων

Με τροπολογία προχωρά η κατάτμηση τεσσάρων δήμων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προχωρά τελικά η κατάτμηση τεσσάρων δήμων, καθώς από το υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμασθεί τροπολογία, η οποία θα ενσωματωθεί στο υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μετανάστευση και την ισότητα των δύο φύλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία, που θα εισαχθεί στη Βουλή με υπογραφή βουλευτών, προβλέπει την κατάτμηση των δήμων Κέρκυρας, Λέσβου, Κεφαλονιάς και Σερβίων –Βελβεντού και στη θέση τους δημιουργούνται δέκα νέοι δήμοι.

Ειδικότερα ο δήμος Κέρκυρας διασπάται σε τρεις δήμους: Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας.

Ο δήμος Κεφαλονιάς διασπάται επίσης σε τρεις δήμους: Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Ο δήμος Λέσβου διασπάται σε δύο δήμους: Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Ο δήμος Σερβίων Βελβεντού διασπάται στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Επίσης στην τροπολογία θα προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού εσωτερικών, συστήνεται Επιτροπή Επανεξέτασης Διοικητικών Ορίων (Ε.Ε.Δ.Ο.) των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Έργο της επιτροπής θα είναι να εισηγηθεί την αλλαγή των ορίων δήμων στις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων τους. Εκτιμάται ότι με την σύσταση της επιτροπής η κυβέρνηση παραπέμπει στο μέλλον την εξέταση των υφισταμένων και κατατεθειμένων αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών για την αλλαγή των διοικητικών ορίων συγκεκριμένων δήμων, αποφεύγοντας έτσι το πολιτικό κόστος.