Αρχική Οικονομία Με τον ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου

Με τον ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 41.163.818,96 ευρώ με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), τα οποία οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο οι δικαιούχοι των επιστροφών, πραγματοποιήσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Βάσει του σχεδίου που εφαρμόζεται, επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναγράφονται σε πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα περυσινών φορολογικών δηλώσεων αλλά δεν είχαν εξοφληθεί στους δικαιούχους μέχρι και πριν από λίγες μέρες, καθώς επίσης και επιστροφές φόρου που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, συμψηφίζονται πλέον από την Α.Α.Δ.Ε. αυτεπάγγελτα είτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014-2016 είτε με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές του ΕΝ.Φ.Ι.Α, το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή του φορολογική δήλωση.

Εκείνο που πρέπει εξάλλου να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, είναι ότι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου του συζύγου με οφειλές της συζύγου ή το ανάποδο δεν γίνονται. Έτσι, αν η επιστροφή προέρχεται από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος της συζύγου αλλά ο ΕΝΦΙΑ καταλογίζεται στον ΑΦΜ του συζύγου, τότε η σύζυγος θα πρέπει να περιμένει να δει τα χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό και ο σύζυγος θα πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.