ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το “μαχαίρι” στις συντάξεις. Ειδικότερα, οι Θεσμοί και η ελληνική πλευρά φαίνεται να δίνουν…ραντεβού για “μπράντεφερ” στο Eurogroup της 2α Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, οι Θεσμοί είχα προμηνύσει πως το δίμηνο Οκτώβρης- Νοέμβρης θα είναι σημαντικό για μια απόφαση, καθώς τότε θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ολοκληρωθεί το πόρισμα των κλιμακίων για την πρώτη μεταμνημονιακή εξέταση.

Αυτό σημαίνει ότι η κρίσιμη απόφαση για την περικοπή η μη των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 θα παρθεί στην…κόψη του ξυραφιού, με τα εκατομμύρια συνταξιούχων να περιμένουν με κομμένη την ανάσα.

Στη γραμμή αυτή άλλωστε θα κινηθεί και την Πέμπτη ο Γιώργος Χουλιαράκης στο περιθώριο της συνεδρίασης του EuroWorking Group. To θέμα των συντάξεων δεν είναι στην ατζέντα αλλά  θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Αν υπάρχει μία περίπτωση το θέμα των συντάξεων να συζητηθεί στο EWG, θα είναι από… σπόντα, στην ενημέρωση που θα κάνει η ελληνική πλευρά αναφορικά με τους στόχους και τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας. Στη συνεδρίαση του EWG θα εξεταστούν τα  στοιχεία που παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στο κουαρτέτο των δανειστών το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής του ελέγχου της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

Προς αυτή τη κατεύθυνση διαφαίνεται ότι η λήψη των τελικών αποφάσεων για τις συντάξεις θα συνδεθεί άμεσα με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκπόνηση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Στη βάση αυτής της έκθεσης το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει εάν υπάρχει περιθώριο να ακυρωθεί το μέτρο.

Πάντως, το πάγιο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για την μη περικοπή των συντάξεων είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη 3,5% το 2019.