Αρχική Οικονομία Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επιδότηση των πάγιων...

Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επιδότηση των πάγιων δαπανών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών που σκοπεύει να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών ενισχύοντας έτσι το οπλοστάσιο των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, είπε ότι οι όροι με βάση τους οποίους θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις και όλοι οι επιμέρους παράμετροι, όπως π.χ. ποιες πάγιες δαπάνες θα καλύπτονται, βρίσκονται ακόμη σε διαβούλευση με τους θεσμούς.

Τόνισε πάντως ότι το μέτρο θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Βάση επιλογής θα είναι η επιχείρηση να έχει μείωση του τζίρου της από την αρχή της πανδημίας σε ποσοστό 30% ή και μεγαλύτερο τους μήνες της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν και μια σειρά άλλων κριτηρίων.

Ειδικότερα θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος και το αν θα εξαντληθούν σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια ενίσχυσης, τα οποία με βάση τον κοινοτικό κανονισμό φτάνουν το 70% για τις μεσαίες και το 90% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ήδη τη συνολική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και το ύψος της ενίσχυσης.

Ο στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να μπορεί να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην εφαρμογή του μέτρου που θα είναι συμπληρωματικό της επιστρεπτέας προκαταβολής .

Πάντως το πλαίσιο για την εφαρμογή του μέτρου έχει ήδη ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αποζημιώσεις ενοικίων

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα αναμένεται να γίνει νέα πληρωμή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τον Νοέμβριο ενώ αύριο η ΑΑΔΕ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο ότι πολλοί από τους δικαιούχους δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό.

Στην κατεύθυνση αυτή έκανε έκκληση σε 43.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, αλλά και σε 55.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Σε ερώτηση για το αν στοχεύει το οικονομικό επιτελείο να μονιμοποιήσει μέτρα τα οποία έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως για παράδειγμα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, ο υπουργός Οικονομικών το άφησε ανοιχτό.

Τέλος, σχετικά με την υποχρέωση για συγκέντρωση του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όσοι δεν έχουν πιάσει το όριο, λόγω των περιορισμών, να αντιμετωπιστούν ευνοϊκά.

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι θα υπάρξει βοήθεια, αν χρειαστεί, στις κατηγορίες πολιτών που πραγματικά έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2020.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου