Αρχική Οικονομία Με ποια κριτήρια θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Με ποια κριτήρια θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 710 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθεί σε 1,3-1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, δηλαδή σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr που δημιουργήθηκε πέρυσι από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης ΗΔΙΚΑ για αυτόν τον σκοπό είναι εκ νέου έτοιμη να υποδεχθεί τις αιτήσεις του 2018. Στόχος είναι το μέρισμα να εκταμιευθεί στις 14 Δεκεμβρίου ημερομηνία κομβική σύμφωνα με πληροφορίες και για την πληρωμή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.
Η ΚΥΑ που θα οριοθετεί τις λεπτομέρειες για το κοινωνικό μέρισμα θα δημοσιευθεί μέχρι τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στο επικρατέστερο σενάριο να πατάει πάνω στο επιτυχημένο περσινό μοντέλο.

Στόχος είναι άλλωστε να στηριχθούν τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με βάση το συνολικό εισόδημά τους την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και το ύψος της κινητής τους περιουσίας καταθέσεις μετοχές κ,λπ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται να προκύψει παραμετροποίηση προς τα πάνω στα περιουσιακά κριτήρια ώστε να μην αποκλειστούν δικαιούχοι λόγω των νέων αντικειμενικών
αξιών υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε τεθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας ακίνητης περιουσίας στα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό με προσαύξηση 1 5.000 ευρώ για κόθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ.

Αντίθετα τα εισοδηματικό όρια βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι αναμένεται να κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι Δηλαδή το ετήσιο ατομικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ περίπου ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.