Σε «κούρεμα» ή ακόμα και διαγραφή κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 12δισ. ευρώ προσανατολίζονται οι τράπεζες. Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν ξεπεράσει τα 108δισ. ευρώ, καθιστώντας την διαχείρισή τους ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για τη μείωσή τους υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών και του Ενίαιου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Οι τράπεζες πρέπει να ελαττώσουν κατά 40% – 50% τα κόκκινα δάνεια μέχρι το 2019 και φαίνεται ότι ετοιμάζονται να το πράξουν μέσω μακροχρόνιων ρυθμίσεων δανείων, πωλήσεων, εκποιήσεων εξασφαλίσεων, αλλά και «κουρέματος». Βασικές προϋποθέσεις για το «κούρεμα» ενός δανείου θα είναι η αποδεδειγμένη αδυναμία του οφειλέτη να το αποπληρώσει και να μην διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται και άλλες παράμετροι, όπως η οικογενειακή κατάσταση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει το προσωρινό πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία μέχρι να συμφωνηθεί με τους δανειστές και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών. Οι αλλαγές στον νόμο Δένδια βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των θεσμών.
Οι διοικήσεις των τραπεζών, λοιπόν, φαίνεται ότι προωθούν τώρα κούρεμα κόκκινων δανείων αυτών, κυρίως των επιχειρηματικών και των στεγαστικών, με συγκεκριμένα κριτήρια. Ως προς τα καταναλωτικά, θα πωληθούν σε funds εφόσον οι οφειλέτες δεν αποδεχτούν διακανονισμό με κούρεμα. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις εποπτικές αρχές, η μείωση θα προέλθει ως εξής: α) γύρω στα 15 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις και αποπληρωμές δανείων, β) γύρω στα 10 – 12 δισ. ευρώ από «κούρεμα» και διαγραφές δανείων, γ) περίπου 8 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds και δ) περίπου 5 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς ακινήτων. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια το «κούρεμα» θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της οφειλής του. Πρόσθετη προϋπόθεση είναι να μη διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η οικογενειακή του κατάσταση, με στόχο οι διαγραφές να γίνουν στοχευμένα.
Όσον αφορά τα καταναλωτικά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στο… βαθύ κόκκινο, θα προταθεί στους δανειολήπτες διακανονισμός με κούρεμα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι τράπεζες θα ξεκινούν τις διαδικασίες πώλησης σε ξένα funds. Πολλά από αυτά τα δάνεια μάλιστα έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η πώλησή τους δρομολογείται ακόμα κι έως τα τέλη του έτους. Κούρεμα και διαγραφές θα υπάρξουν επίσης σε δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, αλλά να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά και μπορούν να εξυγιανθούν.