Αρχική Οικονομία Με «κούρεμα» καταθέσεων απειλούν οι δανειστές

Με «κούρεμα» καταθέσεων απειλούν οι δανειστές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την απειλή του «κουρέματος» καταθέσεων σε περίπτωση που προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες επαναφέρουν οι δανειστές, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες προσπαθούν να δώσουν κίνητρα τους πολίτες να επιστρέψουν πίσω στα γκίσε τα χρήματα που διατηρούν στο εξωτερικό, σε θυρίδες, ή στα σπίτια τους

Οι τεχνοκράτες των πιστωτών έχουν βγάλει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων (φθάνουν τα 108 δισ. ευρώ), καθώς εκκρεμούν βασικές διατάξεις για τις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων, όπως το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που θα αποφασίσουν αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» δανείων και πτωχεύσεις μη βιώσιμων εταιριών. Το μήνυμα του κουαρτέτου των δανειστών, λοιπόν είναι ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να αλλάξει άρδην το τοπίο και να κλείσουν οι παραπάνω εκκρεμότητες.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το μέλλον των ελληνικών τραπεζών θα κριθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, γι’ αυτό και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), Ντανιέλ Νουί αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου.

Η απειλή των πιστωτών είναι ότι σε περίπτωση που τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εντοπίσουν το 2018 νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αυτές θα πρέπει να καλυφθούν πλέον με bail in, δηλαδή ακόμα και με «κούρεμα» καταθέσεων.