Tην επίσπευση των εκκρεμών δικών για την ένταξη δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη μέσω διαδικασίας – «εξπρές» προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού των αιτήσεων που εκκρεμούν (αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 70.000).

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση αργά χθες το βράδυ και προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό όλων των δικών που εκκρεμούν από τις 15 Ιουνίου 2021 έως το… μακρινό 2032.

Στις δίκες αυτές θα εφαρμόζεται η ταχύτατη διαδικασία που προβλέπεται στην τελευταία τροποποίηση που είχε γίνει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τον Ιούλιο του 2015, διαδικασία την οποία νομικοί και ΜΜΕ έχουν περιγράψει ως «ηλεκτρονική δίκη», αφού σε αυτήν δεν χρειάζεται η παρουσία των διαδίκων στο ακροατήριο, εκτός αν το κρίνουν απαραίτητο οι δικαστές.

Διαδικασία

Ολη η δίκη θα γίνεται μέσω εγγράφων που θα καταθέτουν στο φάκελο οι δύο πλευρές (δανειστής και οφειλέτης) και οι δικαστές θα εκδίδουν την απόφαση με βάση αυτά τα στοιχεία, χωρίς να υπάρχει αποδεικτική διαδικασία μέσα στο δικαστήριο – ακόμη και οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται εγγράφως. Η συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων θα γίνεται μέσω πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, κάτι που -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης- συνιστά μεγάλη καινοτομία που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και τον κόπο των πολιτών.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις» και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την εκκαθάριση των πινακίων και τον καθορισμό νέας δίκης, ο οποίος όμως θα γίνεται μέσω υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης από κάθε ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά.

Νέα αίτηση

Με άλλα λόγια, όλοι όσοι έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και η δίκη τους προσδιορίστηκε μετά τις 15 Ιουνίου 2021 θα πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν νέα αίτηση επαναπροσδιορισμού, μόλις διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα από τους αρμόδιους φορείς. Η αίτηση αυτή θα κατατίθεται ηλεκτρονικά προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και για εξοικονόμηση δαπανών, ενώ θα υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων -αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας- αλλά και των υπόλοιπων διαδικαστικών πράξεων.

Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για περίπου 37.000 υποθέσεις από τις 70.000 που εκκρεμούν, αφού αυτές μόνο έχουν δικάσιμο μετά τις 15 Ιουνίου 2021. Οσον αφορά τις δίκες που έχουν προσδιοριστεί έως τις 15 Ιουνίου 2021, αυτές θα δικαστούν κανονικά με την τακτική διαδικασία που ισχύει και σήμερα.

Διπλός στόχος

Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν διπλό στόχο: Από τη μία, επιχειρείται να αποδοθεί γρήγορα προστασία στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεών τους έχει προσδιοριστεί σε πολλά χρόνια από τώρα (ακόμη και άνω της δεκαετίας σε κάποιες περιπτώσεις) και να τους δοθεί η προστασία που παρέχει ο «νόμος Κατσέλη», προκειμένου να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς αναμονής.

Από την άλλη, κατά τις ίδιες πηγές, με τις ρυθμίσεις προστατεύονται και οι τράπεζες (και γενικά οι δανειστές) αφού θα αρθεί το καθεστώς της προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, για να αποφύγουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μία μακρινή δικάσιμο.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει και μία σειρά αλλαγών του Κώδικα Δικηγόρων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν στον τρόπο κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας καθώς και τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας ασκουμένων δικηγόρων, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα διενέργειας Γενικών Συνελεύσεων και συνεδριάσεων των οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεδιασκέψεις), ενώ προτείνονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου