Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, μετά την χθεσινή διϋπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν.
Oι επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική και η αρωγή στους πληγέντες τέθηκαν επί τάπητος χθες το απόγευμα στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πυρκαγιά κι έγινε επίσης εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά. Κάτω από το 10% των καμένων εκτάσεων είναι δάση. Ακόμη έχουν υποστεί καταστροφές λιγότερα από 100 σπίτια, καθώς επρόκειτο ως επί το πλείστον για χαμηλή βλάστηση. Βεβαίως, οι τελικές μετρήσεις και από το σύστημα Copernicus της Ε.Ε. θα καταδείξουν την έκταση της καταστροφής, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κικίλια να αναφέρεται χθες στον ΣΚΑΪ σε περίπου 80.000 στρέμματα που κάηκαν.
Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς που έγιναν στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για τον βελτιωμένο βαθμό συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πολεμικής κατάστασης.
Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 15 μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, στεγαστική συνδρομή και αποζημιώσεις.
Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττική και τους Δήμους, έχει ξεκινήσει το έργο των αυτοψιών των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και μεταξύ των Υπουργείων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις πληγείσες περιοχές είναι τα ακόλουθα:
- Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
- Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
- Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
- Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
- Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
- Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις
- Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
- Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
- Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
- Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης
- Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
- Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
- Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
- Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα
- Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Οι ενισχύσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες, ανεκχώρητες, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται ούτε συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και για τα ποσά που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Με γνώση των διαδικασιών και από άλλες πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι αναγκαίες οι fast track διαδικασίες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Αυτό ήταν και το δια ταύτα της χθεσινής σύσκεψης, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος δυνατός συντονισμός μεταξύ Μαξίμου-υπουργείων-υπηρεσιών-οργανισμών-επιτελείων, ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν με τον τάχιστα δυνατό ρυθμό.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τη δέσμη 15 μέτρων της πρώτης αρωγής, ενώ οι πληγέντες δήμοι έχουν λαμβάνειν επιπλέον χρηματοδότηση άνω των 4,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα κλιμάκια με συντονισμό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που σε αρκετές περιοχές είναι εκτεταμένες. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξουν» και αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα επαναλειτουργήσουν νοσοκομείο που εκκενώθηκαν τις ώρες της κρίσεως.
Οι αιτήσεις
Όσον αφορά τα κτίρια, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια (σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, λοιποί χώροι, κ.λπ.), το οποίο υλοποιείται από τη ΓΔΑΕΦΚ. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής και μικρών επισκευαστικών εργασιών σε κατοικίες και της κάλυψης των πρώτων αναγκών για τα νοικοκυριά των οποίων η κατοικία επλήγη από την πυρκαγιά, με τις αυτοψίες να πραγματοποιούνται – επίσης – από τη ΓΔΑΕΦΚ προς διευκόλυνση των Δήμων, οι οποίοι και θα καταβάλουν την εν λόγω ενίσχυση στους δικαιούχους.
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σε κάθε Δήμο από την Τετάρτη, 14η Αυγούστου 2024, και να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:
- Δήμος Μαραθώνος: 2294320526 & 2294320578 και Δημοτικό Κατάστημα Βαρνάβα: 2295097249
- Δήμος Ωρωπού: 2295320306 & 6989475597
- Δήμος Διονύσου: 2132030614-611-603
- Δήμος Παλλήνης: 6946009986
- Δήμος Ραφήνας Πικερμίου: 2294321001
- Δήμος Πεντέλης: 2132050000 & 2132050002
- Δήμος Βριλήσσιων: 2132050511 & 6972769914
- Δήμος Χαλανδρίου: 2132023918
- Δήμος Μεγαρέων: 2296081841
Όσον αφορά τις ζημιές σε επιχειρήσεις (εξοπλισμός, μέσα παραγωγής, εμπορεύματα, κλπ) έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει επιχορήγηση έναντι των υλικών ζημιών (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, κλπ). Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Οι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να απευθύνονται στην Περιφέρεια Αττικής, από την Τετάρτη, 14η Αυγούστου 2024, στα παρακάτω στοιχεία.
Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής, 17ο χλμ Λ. Μαραθώνος, ΤΚ 153 51, τηλ. 2132005310, 2132005290, [email protected].
Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:
Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78, Ελευσίνα, ΤΚ 19200, τηλ. 2132047086, 2132047039, 2132047096, [email protected].
Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής:
Διεύθυνση Ανάπτυξης Βορείου Τομέα, Λ. Κηφισίας 18, Μαρούσι, ΤΚ 151 25, τηλ. 2132100400 (τηλ. κέντρο), 2132100420, 2132100402 – 403 (Τμ. Γραμματείας), [email protected].
Όσον αφορά τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα έχει ενεργοποιηθεί αρμοδίως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, με τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες αυτοψίες και οι ανταποκριτές του έχουν ενεργοποιηθεί σε κάθε Δήμο της Αττικής.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις