Αρχική Ασφάλιση Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις – Μισή συμφωνία χωρίς συντάξεις-εργασιακά

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις – Μισή συμφωνία χωρίς συντάξεις-εργασιακά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τροχοπέδη για την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών αποτελούν οι συντάξεις αλλά και τα εργασιακά. Οι δύο πλευρές φαίνεται οτι συγκλίνουν σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται τις διαπραγμάτευσης, καθώς το υπουργείο Εργασίας «αλληθωρίζει» προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αποδέχεται τις μειώσεις στις συντάξεις. Από εκεί και πέρα η διαπραγμάτευση αφορά τον χρόνο, αλλά και τον τρόπο που θα γίνουν  οι περικοπές.

Κατ’ επέκταση παραμένει το «αγκάθι» του 1% του ΑΕΠ που επιθυμεί το ΔΝΤ και του 0,75% που θέλει η ελληνική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στο σκέλος της χρονικής περιόδου που θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Και αυτό διότι το ΔΝΤ ζητά άπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2020, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά μείωση 50% της προσωπική διαφοράς τη τριετία 2020-2023 και 50% μείωση τη τριετία 2023-2025.

Πάντως, το αισιόδοξο είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο να υπάρξει Staff Level Agreement και να μεταβούν στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Μαρτίου με μια καλή βάση για συμφωνία, όμως υπάρχουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «τρία τέσσερα πολιτικά σημεία που πρέπει να λυθούν».

Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε». Σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.