Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τραμπ είχε προηγουμένως συνομιλήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για τη συζήτηση με τον Πούτιν.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Πούτιν συμμετείχε στη συνομιλία από μουσική σχολή στο Σότσι, ενώ ο Τραμπ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε μέσω ασφαλών, κρυπτογραφημένων γραμμών και με τη συνδρομή διερμηνέων, καθώς, παρότι ο Πούτιν γνωρίζει λίγα αγγλικά, επιλέγει να μιλά αποκλειστικά στα ρωσικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Νωρίτερα, μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είχε εκφράσει ότι είναι «κουρασμένος και απογοητευμένος», επισημαίνοντας ωστόσο ότι στόχος του είναι να επιτευχθεί ειρήνη. Ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, είχε δηλώσει πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια δύσκολη και πιθανώς μακρόχρονη διαδικασία, περιορίζοντας έτσι τις προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να επιδιώκει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής το συντομότερο δυνατό, με σκοπό να βγει από τη διεθνή απομόνωση και να αποτινάξει το «καθεστώς παρία». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Κλαρκ, μια ταχεία πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης θα ασκήσει έντονη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο να αποδεχθεί μια εκεχειρία. Εκτιμά δε ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα επιχειρήσει να ελέγξει τις παραμέτρους και τον χρονισμό της συνόδου, προκειμένου να διατηρήσει περιθώρια συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ο Πούτιν φαίνεται να χειρίζεται τον Τραμπ
Σύμφωνα με ανάλυση του ανταποκριτή του Sky News, Τζέιμς Μάθιους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να διαχειρίζεται με χειριστικό τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας ένα σκηνικό που σταδιακά αγγίζει τα όρια της ταπείνωσης για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Όπως αναφέρει ο Μάθιους, ο Τραμπ ενδεχομένως έχει πλέον αντιληφθεί τη δυσκολία του εγχειρήματος της ειρηνευτικής προσέγγισης με τη Μόσχα. Είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η προσωπική του παρέμβαση θα μπορούσε να πείσει τον Πούτιν να κινηθεί προς μια λύση, εμφανιζόμενος ως ο μοναδικός ηγέτης που θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση.
Παρά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, η ρωσική στάση παραμένει αμετάβλητη, με το Κρεμλίνο να επιμένει σε σκληρές θέσεις για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα, σύμφωνα με τον αναλυτή, συνεχίζει να αγνοεί τις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον και τις εκκλήσεις του Τραμπ για αποκλιμάκωση και εκεχειρία.
Ο Πούτιν, όπως σημειώνει ο Μάθιους, φαίνεται να εκμεταλλεύεται την κατάσταση, εμφανιζόμενος ως ηγετική φιγούρα που δεν μπορεί να πιεστεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ ο Τραμπ δείχνει ολοένα και περισσότερο να βρίσκεται σε αδύναμη θέση, δίνοντας την εντύπωση πως καθίσταται «πιόνι» σε ένα παιχνίδι που καθορίζεται από τη Μόσχα.
Η συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται καθοριστική από διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θέσει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως έναν από τους κύριους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής.
Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής ο Τραμπ δεν έχει επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Στην αρχή της θητείας του, είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, ενώ στη συνέχεια, παρά την αρχική του διστακτικότητα να επικρίνει τη Μόσχα, έχει αρχίσει να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Πρόσφατα, και μέσω της εκπροσώπου του, ο Τραμπ γνωστοποίησε πως εξετάζει την πιθανότητα επιβολής δευτερογενών κυρώσεων, εάν κριθεί απαραίτητο.
Παρόλα αυτά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ενόψει της σημερινής επικοινωνίας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ σε περίπτωση που εκτιμήσει πως ο Πούτιν καθυστερεί σκόπιμα ή επιχειρεί να τον χειραγωγήσει. Αναλυτές θεωρούν πιθανό ο Λευκός Οίκος να υιοθετήσει πιο αυστηρή ρητορική και πρακτικές εφόσον η Μόσχα δεν δείξει πρόθεση συμβιβασμού.
Το BBC υπογραμμίζει πως ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την προσπάθεια διαμεσολάβησης, εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα ισοδυναμούσε με διπλωματική αποτυχία για την Ουάσινγκτον, η οποία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης.
Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, ο Πούτιν συνεχίζει να δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, χωρίς να εμπλακεί σε ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Μέχρι στιγμής, έχει δείξει πλήρη περιφρόνηση για την ειρηνευτική διαδικασία. Πριν από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, άφησε τους πάντες να μαντεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή ποιον θα στείλει, καταλήγοντας τελικά σε μια χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία.
Η Δύση δεν έχει δώσει στον Πούτιν κανένα ουσιαστικό λόγο να αρχίσει να σκέφτεται την κατάπαυση του πυρός. Αντιθέτως, φαίνεται να ενθαρρύνεται από τη φιλική ρητορική και τις ενέργειες του Τραμπ, καθώς και από την πίεση που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ουκρανία, αντί στη Ρωσία.
Όσον αφορά τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα από την προθεσμία της 12ης Μαΐου που έθεσε η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» για την παύση των ρωσικών επιθέσεων, με την απειλή επιβολής σκληρών κυρώσεων. Η προθεσμία παρήλθε και συνέπειες δεν έχουν υπάρξει. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ερωτήματα για τις προθέσεις αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της συμμαχίας.
Ο Πούτιν αισιόδοξος για την κατάληψη τεσσάρων ουκρανικών περιοχών
Από τη ρωσική πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να προσέρχεται στη συνομιλία με ισχυρή αυτοπεποίθηση, καθώς – σύμφωνα με το Bloomberg – πιστεύει ακράδαντα πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να υπερκεράσουν τις ουκρανικές άμυνες και να εδραιώσουν πλήρως τον έλεγχό τους σε τέσσερις περιοχές έως το τέλος του 2025.
Οι περιοχές στις οποίες αναφέρεται είναι οι Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσόν και Λουγκάνσκ – εδάφη από τα οποία η Ρωσία έχει αξιώσει την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ειρήνη.
Ταυτόχρονα, πηγές με γνώση των εσωτερικών του Κρεμλίνου αναφέρουν ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος για έναν μακρόχρονο πόλεμο, εφόσον αυτό χρειαστεί για την επίτευξη των στρατιωτικών του στόχων. Αυτό υποδηλώνει πως δύσκολα θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις απέναντι στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Με δεδομένες τις αντιστάσεις της Ρωσίας, πολλοί διερωτώνται τι θα πράξει ο Ντόναλντ Τραμπ αν δεν επιτευχθεί πρόοδος κατά τις σημερινές συνομιλίες. Στην Ευρώπη υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είτε θα επιβάλλει μια καταστροφική συμφωνία για την Ουκρανία, είτε θα εγκαταλείψει την ιδέα της ειρήνευσης αλλά και τις αμερικανικής υποστήριξης στο πεδίο της μάχης.
Ήδη νωρίτερα, ο Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Ξέρω ότι [ο Τραμπ] είναι πρόθυμος να το κάνει, αλλά αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη, τότε τελικά θα πούμε ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».
Σε προηγούμενες κλήσεις, δεν έχουν χρησιμοποιήσει τηλεδιάσκεψη.
Κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, οι δυο τους ανακοινώθηκε ότι συνομίλησαν στις 12 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στις 18 Μαρτίου, που είχαν επικοινωνία διάρκειας δύο ωρών. Τότε, ο Πούτιν είχε συμφωνήσει να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, αν και κατηγορήθηκε ότι επανειλημμένα αθέτησε τη συμφωνία, αλλά αρνήθηκε να υποστηρίξει την πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες που ήλπιζε ο Τραμπ.
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και με τις ανεπίσημες επαφές των δύο ηγετών. Το Κρεμλίνο δήλωσε τον Μάρτιο ότι ενδέχεται να υπήρξαν περισσότερες επαφές μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν από τις τηλεφωνικές κλήσεις που ανακοινώθηκαν δημοσίως. Στο βιβλίο του «War» που εκδόθηκε το 2024, ο δημοσιογράφος της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε άμεσες συνομιλίες – έως και επτά φορές με τον Πούτιν – μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021.
Όταν ο Τραμπ ρωτήθηκε από το Bloomberg για το εάν είναι αληθές, απάντησε: «Αν το έκανα, ήταν έξυπνο». Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την αναφορά του Γούντγουορντ. Το Reuters, η Washington Post και το Axios ανέφεραν ξεχωριστά ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν στις αρχές Νοεμβρίου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης αυτές τις αναφορές.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις