Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

M. Βορίδης: Η Διαδημοτική Συνεργασία θέτει τα θεμέλια για μία αποτελεσματική και αποδοτική Δημόσια Διοίκηση

Η δημιουργία σχημάτων διαδημοτικής συνεργασίας για την παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση), με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια για την Καλή Διακυβέρνηση στην Ελλάδα Μέρος ΙΙ – Υποστήριξη για την Ανάπτυξη Διαδημοτικής Συνεργασίας» που υλοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αποτέλεσμα του προγράμματος είναι το Εγχειρίδιο Διαδημοτικής Συνεργασίας, ένας πρακτικός οδηγός προς τους δήμους με κατευθυντήριες γραμμές και υποδείγματα για την υλοποίηση διαδημοτικών συνεργασιών.

Στην ομιλία του ο κ. Βορίδης εξήρε τη συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υλοποίηση του έργου το οποίο, όπως σημείωσε, θέτει τα θεμέλια για μια αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση που να ανταποκρίνεται στις επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της διαδημοτικής συνεργασίας είναι βασικός στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς μέσω αυτής «οι συμμετέχοντες αποκομίζουν αμοιβαία οφέλη και αξιοποιούν τις οικονομίες κλίμακας, βελτιώνοντας την κατανομή πόρων και υιοθετώντας καλές πρακτικές».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι παρόν στην παρακολούθηση των βημάτων και την καταγραφή των αναγκών των δήμων αναφορικά με την έναρξη και την εφαρμογή των διαδημοτικών συνεργασιών, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και θα παρέχει οποιουδήποτε είδους σχετική διευκρίνιση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή σε τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την κυβερνητική βούληση να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές και δράσεις στον τομέα της ενδυνάμωσης τους και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή τους σε θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.

Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε τη σημασία του σχεδιασμού στοχευμένων επιμορφωτικών σεμιναρίων για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αιρετούς πάνω σε θέματα διαδημοτικής συνεργασίας, ισότιμης συμμετοχής και ίσων ευκαιριών.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Παύλος Μαρινάκης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση – «Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανησυχία στους πολίτες»

Παύλος Μαρινάκης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει τους πολίτες αβοήθητους, «Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανησυχία στους...

Κυρ. Πιερρακάκης: Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο από το bullying

Κυρ. Πιερρακάκης: Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο από το bullying Σε 41 ανέρχονται οι περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού, που έχουν καταγγελθεί μέσα σε λίγες μέρες...

Ο K. Μητσοτάκης παρουσιάζει σήμερα το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας – Η «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής

Ο K. Μητσοτάκης παρουσιάζει σήμερα το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, η «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15...

Μητσοτάκης: Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καταδικάζουμε τις ιρανικές επιθέσεις – Ας δείξουν αυτοσυγκράτηση όλοι

Μητσοτάκης: Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καταδικάζουμε τις ιρανικές επιθέσεις - Ας δείξουν αυτοσυγκράτηση όλοι Παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα δραματικά γεγονότα στη Μέση...