Αρχική Ελλάδα Lockdown: Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Lockdown: Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε δεύτερο lockdown μπήκε η χώρα μας από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, το οποίο θα διαρκέσει για τρεις βδομάδες, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια αυτή, τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και οι φούρνοι, τα ιχθυοπωλεία, τα κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων. Έτσι, ο  αριθμός 13033 μπαίνει ξανά στη ζωή μας και πρέπει να στέλνουμε SMS, προκειμένου να μπορέσουμε να μετακινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν,  θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους.

Όσον αφορά τη μετακίνηση για το σούπερ μάρκετ, θα μπορείτε να πηγαίνετε με 3 τρόπους:

1.Αποστολή  SMS στο 13033  διαλέγοντας τον αριθμό 2 που ισχύει για το σούπερμάρκετ

2.Συμπληρώντας ένα έντυπο που θα αναφέρει τους 6 λόγους που επιτρέπεται να μετακινηθείτε διαλέγοντας το 2ο κουτάκι, που αντιστοιχεί στο σούπερ μάρκετ και

3. με χειρόγραφη Βεβαίωση

Αναλυτικά τι ισχύει για την κάθε περίπτωση:

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  ● Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  ● Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  ● Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  ● Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  ● Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν. Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης.

2. Εκτυπωμένο έντυπο – Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε και να φέρετε μαζί σας το ειδικό έντυπο, που επιτρέπει τη μετακίνηση σας, Δείτε το έντυπο εδώ.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 • Όνομα/Επίθετο
  ● Διεύθυνση κατοικίας
  ● Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  ● Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή