Αρχική Ελλάδα Lockdown: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό

Lockdown: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε καθεστώς lockdown για δεύτερη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Μεταξύ των νέων μέτρων για τον κορονοϊό είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που επιτρέπουν τη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικά, πρόκειται:

  1. επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  2. επανένωση οικογενειών
  3. επαγγελματικοί λόγοι
  4. λόγοι υγείας

Όπως διευκρινίστηκε από την Πολιτική Προστασία επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown.

Ωστόσο, αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα.

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).