ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έμφαση στην τήρηση και αναβάθμιση στα υπάρχοντα μέτρα δείχνουν οι επιστήμονες, καθώς ο τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων επιμένει για τρίτη μέρα χθες, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό.

Μολονότι το κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση την «αυστηρή τήρηση» από την περαιτέρω «αυστηροποίηση» των μέτρων κοινωνικής απόστασης, όπως τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μια δεύτερη ανάγνωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας κάνει τους ειδικούς πιο απαιτητικούς ως προς τις διαθέσιμες ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της διασποράς, τροποποιώντας ήδη υφιστάμενα μέτρα.

Μια πρόγευση της στάσης των ειδικών καταγράφηκε χθες, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιστημόνων, όπου η ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα από τα δεδομένα της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης. Για τις δύο τελευταίες, μάλιστα, περιφερειακές ενότητες της χώρας οι ειδικοί ζητούν να τεθούν στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, γεγονός που θέτει αυτόματα σε εφαρμογή νέα, αυστηρότερα μέτρα, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά και την επιστροφή στις αγορές μέσω click away, με εξαίρεση τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μέσα σε ένα 24ωρο, εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Προς κόκκινο Θεσσαλονίκη – Αχαΐα

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι δυσοίωνες προβλέψεις πηγάζουν από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει χθες έκκληση στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Απευθυνόμενος προς τους Θεσσαλονικείς, «τηρήστε τα μέτρα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη των κρουσμάτων στην πόλη, αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου.

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Να τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, σεβασμό και αυστηρότητα» | 04/02/2021 | ΕΡΤ

Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητές της, τους ειδικούς εξακολουθεί να προβληματίζει η Αττική, καθώς η οριζόντια εφαρμογή μέτρων πλήττει άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της πραγματικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ως πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το λιανεμπόριο. Η επείγουσα κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο, με τον Καθηγητή, Νίκο Σύψα να κάνει λόγο για «καταστροφικά στοιχεία», ζητώντας παράλληλα «ακαριαία μέτρα», έχει ως αποτέλεσμα επικαιροποιεί και το ενδεχόμενο νέων περιορισμών από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς οι ανακοινώσεις των όποιων αλλαγών αναμένονται στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στις 6 το απόγευμα, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.