Αρχική Υπουργεία Λιβάνιος: Ηλεκτρονικά η αίτηση των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο στις εκλογές

Λιβάνιος: Ηλεκτρονικά η αίτηση των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο στις εκλογές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Περίπου δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο εξωτερικού θα ανοίξει εφαρμογή μέσω της οποίας οι Έλληνες του εξωτερικού θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους» δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM 90.1.

«Τα απαραίτητα στοιχεία που θα πιστοποιούν πως ο ενδιαφερόμενος εκλογέας έχει παραμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ανεξαρτήτως από το πότε έφυγε, είτε θα αντλούνται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα ένσημα, είτε θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή από τον ίδιο τον εκλογέα, όπως για παράδειγμα ένα σκαναρισμένο αντίγραφο πτυχίου ή απολυτήριο λυκείου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή τους σε κάποια υπηρεσία ή προξενείο» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος.

Όσον αφορά τη σύσταση εκλογικών τμημάτων, ο Θ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «τα τμήματα θα συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να δοθεί βάρος στη διασπορά των τμημάτων, ώστε οι εκλογείς να διανύουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση». Ο ο υφυπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η αίτηση θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα αλλά ο εκλογέας θα μπορεί, εφόσον μετακομίσει, να αλλάξει στην αίτηση τον τόπο διαμονής του, ώστε όταν συγκροτηθούν τα τμήματα – πριν από κάθε εκλογική διαδικασία – να περιληφθεί στο πλησιέστερο. Επίσης, θα μπορεί να αναστείλει την αίτησή του και να επανέλθει στον βασικό εκλογικό κατάλογο, εφόσον επιθυμεί να ψηφίσει στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων, ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων που συγκεντρώνουν αυτήν την πλειοψηφία προκειμένου να γίνει πράξη – έστω περιορισμένα – η δυνατότητα, στις επόμενες εκλογές, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν».