Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζονται από το World Resources Institute  και από αναλυτική μελέτη της Deloitte που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την λειψυδρία, η οποία κατατάσσει την χώρα μας στην 19η θέση διεθνώς όσον αφορά τον κίνδυνο ανεπάρκειας υδάτινων πόρων.

Εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων, της αυξημένης κατανάλωσης για οικιακές και αγροτικές χρήσεις, της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ανόδου τής κατά κεφαλήν κατανάλωσης, αλλά και της σημαντικής απώλειας νερού από παρωχημένα δίκτυα διανομής.

Λειψυδρία SOS: Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού | ΕΦΣΥΝ

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές (όπως λόγου χάριν οι Κυκλάδες) όπου η κατανάλωση αυξάνεται ενώ η διαθεσιμότητα του πόρου είναι πολύ περιορισμένη.

Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι η ζήτηση στους τουριστικούς προορισμούς κορυφώνεται κατά τους θερινούς μήνες, οπότε ανακύπτουν ήδη σε αρκετά νησιά θέματα επάρκειας ενώ καταπονούνται παράλληλα οι υποδομές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανάγκες για νερό ύδρευσης στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 139% την περίοδο 2001-2022 όπου οι τεράστιες απώλειες από τα δίκτυα ύδρευσης ,που φτάνουν το 50%,  επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα.

Η Ελλάδα καταναλώνει τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας ακόμη και άλλες μεσογειακές χώρες με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες.

Παρά τη μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η κατανάλωση νερού για άρδευση παραμένει υψηλή λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, των διψασμένων καλλιεργειών, της παλαιότητας των αρδευτικών δικτύων και των πολιτικών ενίσχυσης που μπορεί να ενθαρρύνουν την επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων.

Η υπερεξάρτηση από τα υπόγεια ύδατα προκαλεί μακροχρόνιες επιπτώσεις. Από το 2000 έως το 2022, η άντληση υπόγειων νερών αυξήθηκε κατά 80%, ενώ η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40%.

Έπεσε η στάθμη του Μόρνου, αποκαλύφθηκε βυθισμένο χωριό -Συναγερμός για τη λειψυδρία - ilamia

Η συνεχής χρήση γεωτρήσεων οδηγεί σε μείωση των υπόγειων αποθεμάτων και σε φαινόμενα υφαλμύρισης, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα φράγματα της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για άρδευση/ύδρευση.

Έτσι, η μείωση των αποθεμάτων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επάρκεια νερού αλλά και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις