Αρχική Οικονομία Λιγότερες φορές τον μήνα στο σούπερ μάρκετ πηγαίνουν οι Έλληνες

Λιγότερες φορές τον μήνα στο σούπερ μάρκετ πηγαίνουν οι Έλληνες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατά 36 δισ. ευρώ ψαλιδίστηκαν την τελευταία επταετία οι καταναλωτικές δαπάνες των Ελλήνων, Έτσι, η ετήσια ονομαστική κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 12.940 ευρώ, την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη φθάνει στα 21.413 ευρώ. Ενδεικτική των σημαντικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ραγδαία υποχώρηση την διετία 2015-2017 της μέσης μηνιαίας δαπάνης για τις αγορές από το σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ, το 2015 το ποσό που δαπανούσε κατά μέσο όρο στο σούπερ μάρκετ ένα νοικοκυριό για τα ψώνια του μήνα ήταν 280 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται (στοιχεία α’ τετραμήνου 2017) στα 239 ευρώ, μειώθηκε δηλαδή κατά 41 ευρώ.

Οι καταναλωτές πλέον όχι μόνο πάνε λιγότερες φορές τον μήνα στο σούπερ μάρκετ (9 έναντι 10 το 2015), αλλά ξοδεύουν και λιγότερα (26,5 ευρώ το μέχρι στιγμής μέσο «καλάθι» φέτος έναντι 28 ευρώ το 2015) σύμφωνα με την έρευνα « ShopperHood Study», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους λιανεμπόρους. Το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα, απότοκο των αλλεπάλληλων φορολογικού κυρίως χαρακτήρα επιβαρύνσεων, αποτελεί τη βασική αιτία για την «ελάφρυνση» του καλαθιού, με επακόλουθο τη μείωση τζίρου και περιθωρίου κέρδους για τις εταιρείες του κλάδου. Καταγράφοντας τις τάσεις στην καταναλωτική δαπάνη η ΕΣΕΕ διαπιστώνει πως το 51% των καταναλωτών περιμένει πλέον να αγοράσει ένα προϊόν μέχρι αυτό να διατεθεί σε προσφορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν 42%.

Εξαιτίας της υπερβολικής εστίασης του κλάδου στις προσφορές, τάση που ενισχύθηκε και μπροστά στην επιτακτικότητα κάλυψης του μεριδίου του «Μαρινόπουλου», ο τζίρος του λιανεμπορίου και των προμηθευτών υποχωρεί. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου -Μαΐου 2017 υπολογίζεται μείωση του κύκλου εργασιών των σούπερ μάρκετ κατά περίπου 5%, με τις συνολικές απώλειες του λιανικού εμπορίου στα χρόνια της χρόνιας να ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, αφού από τα 6,3δις του 2009 υποχώρησαν το 2016 στα 4,06δισ. ευρώ.