ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λήγει τη Δευτέρα 31 Αυγούστου η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης των τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ,  που  λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Σημειώνεται ότι ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τρεις ημέρες πριν από τη λήξη τηςπροθεσμίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΚΕΔΕ οι αιτήσεις είναι 1.525.418 και αντιστοιχούν σε 33.123.193,74 τμ.

Η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες  θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Όσοι επιθυμούν να  υπαχθούν στη ρύθμιση και  έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων τους που έχουν δηλωθεί στο Ε9, δεν μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις τώρα, καθώς η ΑΑΕΔΕ έχει κλείσει την εφαρμογή ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση καθώς  το γεγονός αυτό  δεν επηρεάζει τις διορθώσεις των τετραγωνικών στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Όσοι είναι κάτοχοι αυθαιρέτων και κάνουν τη δήλωση νομιμοποίησης εντός του Σεπτεμβρίου και τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους δηλωθούν έως τότε, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ρύθμισης έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει  αλλαγή στη χρήση των ακινήτων τους, ή αλλαγή δικαιώματος, θα πρέπει να περάσουν από τους δήμους και να δηλώσουν την αλλαγή αυτή προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών, ΤΑΠ και προστίμων, καθώς αυτό δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση διόρθωσης όλοι οι ιδιοκτήτες, αρκεί να δηλωθεί από έναν εξ αυτών.

Και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλωθούν στην πλατφόρμα ή στον οικείο δήμο, καθώς και αυτά επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει επίσης να δηλωθούν κενά  και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και φόρους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ μέχρι τώρα 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.