Για την πολύκροτη υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία ομολόγησε τη δολοφονία τεσσάρων βρεφών – δύο εκ των οποίων ήταν τα δικά της παιδιά, ένα ανήκε στη φίλη της, ενώ το τέταρτο ήταν η ίδια της η αδελφή – μίλησε στο dimosio.gr ο γνωστός ιατροδικαστής κ. Γρηγόρης Λέων, εκφράζοντας σοβαρούς προβληματισμούς για την αντιμετώπιση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κα Μουρτζούκου και όλο αυτό το διάστημα ήταν η “πρωταγωνίστρια” στους τηλεοπτικούς δέκτες και όχι μόνο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επέλεξε να γίνει και η πρωταγωνίστρια της δικαστικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την ομολογία της, αφενός παραμένει η ίδια στο επίκεντρο, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι το επιθυμούσε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο dimosio.gr ο κ. Λέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση αναδεικνύει ξεκάθαρα την αποτυχία κρίσιμων δομών.
«Με την ομολογία της, δυστυχώς δηλώνει την ανεπάρκεια του συστήματος, ενός συστήματος το οποίο δεν κατάφερε ακόμα και μετά από πέντε θανάτους μικρών παιδιών, να πράξει το σωστό, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί αυτό το έγκλημα», τόνισε.

Όσον αφορά τη λειτουργία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, ο κ. Λέων επεσήμανε στο dimosio.gr:

«Είναι γενικότερο πρόβλημα του συστήματος, ειδικά αν το εντοπίζετε στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες έχετε δίκιο, ειδικά όσον αφορά την ιατροδικαστική διερεύνηση φαίνεται σαφώς, ειδικά σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι και οι πέντε θάνατοι καταγράφηκαν ως παθολογικά αίτια, χωρίς να αποκαλυφθεί η εγκληματική ενέργεια.

«Δεν είναι δυνατόν μετά από 5 θανάτους, ουσιαστικά να έρχεται ένας κατά συρροή δολοφόνος και να σου λέει “εγώ 5 φορές σας έχω κοροϊδέψει” και 5 φορές να έχουμε παθολογικά αίτια σε μια εγκληματική ενέργεια», σημείωσε με έμφαση.

Σε ερώτηση αν είχε πειστεί από τη στάση της κατηγορούμενης, ο ίδιος δήλωσε:
«Εγώ καταρχάς να σας πω, πως δεν είμαι μάντης, είμαι επιστήμονας-ιατροδικαστής, άρα πρέπει να έχω δεδομένα και ευρήματα-στοιχεία για να μπορώ να αξιολογήσω μία κατάσταση».

Ωστόσο πρόσθεσε πως από την αρχή είχε σχηματίσει εικόνα: «Από την πρώτη στιγμή, όταν μου δόθηκαν έστω και με τον τρόπο αυτό της δημόσιας σφαίρας, δηλαδή μέσα από ό,τι είχε δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα δεδομένα αλλά και σε συνδυασμό με αυτά που άκουγα να αναφέρει η ίδια, σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις, είχα ήδη αποκρυσταλλώσει μία άποψη η οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναστολή λειτουργίας της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πάτρας, ο κ. Λέων τη χαρακτήρισε ως αναγκαία κίνηση.
«Η αναστολή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Πάτρας σημαίνει ότι η πολιτεία έδειξε πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι «θα ταλαιπωρηθεί ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Πελοποννήσου, καθώς οι υποθέσεις πλέον θα εξυπηρετούνται από την Ιατροδικαστική υπηρεσία της Κορίνθου».

«Η ενέργεια αυτή του υπουργείου είναι απολύτως ορθή, έγινε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αρκεί βέβαια να συνοδευτεί από σειρά ενεργειών, οι οποίες θα διασφαλίζουν για τους πολίτες […] ότι κάθε φορά που θα απευθύνονται σε μία ιατροδικαστική υπηρεσία θα υπάρχει μία σωστή έκθεση και ειδικά στις περιπτώσεις της διερεύνησης των θανάτων μία σωστή αιτία και ένας σωστός μηχανισμός θανάτου», επεσήμανε ο κ. Λέων στο dimosio.gr.

Τέλος, σχολιάζοντας τη συσχέτιση της υπόθεσης Μουρτζούκου με αυτή της Πισπιρίγκου, ανέφερε πως υπάρχουν επιστημονικά κοινά σημεία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία και μετά από τη χθεσινή ομολογία ότι μιλάμε για ακριβώς τις ίδιες αιτίες θανάτου, τους ίδιους μηχανισμούς θανάτου», είπε, επισημαίνοντας ότι «ενώ είχαμε μια σειρά ασφυκτικών θανάτων, κανείς από αυτούς δεν διερευνήθηκε και δεν πιστοποιήθηκε ως τέτοιος».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι τέτοιες υποθέσεις έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στην ιατροδικαστική επιστήμη – και ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης.

Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου συγκλονίζει τόσο για τη φρικαλεότητα των πράξεων, όσο και για τη σιωπή που τις συνόδευσε επί σειρά ετών. Η ομολογία της, πέρα από την προσωπική της ευθύνη, φέρνει στο προσκήνιο σοβαρές θεσμικές και επιστημονικές αδυναμίες, που επέτρεψαν σ’ έναν κατά συρροή δολοφόνο να δρα ανενόχλητος, εις βάρος αθώων βρεφών. Καθώς η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει πλέον τον λόγο, η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις και κυρίως αλλαγές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις