Την εκτίμηση ότι από τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς εξέφρασε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που είναι σ΄ εξέλιξη.

Σκιαγραφώντας το μέγεθος της καταστροφής από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Εύβοια και την “επόμενη μέρα” ο κ. Λέκκας, που είναι και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα, μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή να αναδασωθεί.

Προσέθεσε πως τώρα το “κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοιες καταστροφές όπως στην Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο (διάβρωση εδαφών, πλημμύρες κ.ά.)”.

Επίσης προειδοποίησε ότι από δω και πέρα θα βλέπουμε συνεχώς τέτοια φαινόμενα. “Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ” είπε.

Στη συνεδρίαση μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει επίσης οι δήμαρχοι Αχαρνών Σπύρος Βρεττός και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Βαρυμπόμπη: Κάηκαν πάνω από 100 σπίτια και 40 επιχειρήσεις 

Ο κ. Βρεττός είπε ότι στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί περισσότερες από εκατό οικίες και σαράντα επιχειρήσεις. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού στις δυνάμεις της πυρόσβεσης και ζήτησε να υπάρξει άμεσα καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, καθαρισμός των οικιστικών και δασικών περιοχών από τα καμένα και κήρυξη τους σε αναδασωτέες.

Ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε ότι στον Δήμο Διονύσου έχουν καεί περισσότερες από 20 κατοικίες και εκτός των όσων προανέφερε ο δήμαρχος Αχαρνών, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών, σχεδιασμού αναδασώσεων, μέτρων προστασίας των δασών (δασικούς δρόμους κ.ά.) και να μην ισχύσει η κινητικότητα στους πυρόπληκτους δήμους.