Αρχική Διεθνή Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί ακόμη και να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», τόνισε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεχωρίζοντας τα επιτόκια ως βασικό μέσο της τράπεζας έναντι της μείωσης του ισολογισμού.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης άνευ προηγουμένου από τον Ιούλιο, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, και ανέφερε ότι έρχεται μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής μέσω των αυξήσεων επιτοκίων και της μείωσης του χρέους της κατά 5 τρισεκατομμύρια ευρώ (5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια).

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε συνέδριο.

«Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», είπε. «Αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο».

Στο 1,5% το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, όπου η τράπεζα ούτε τονώνει ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη. Οι περισσότερες εκτιμήσεις για το ουδέτερο επιτόκιο κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2%, υποδηλώνοντας ότι έπειτα από μια αναμενόμενη αύξηση του Δεκεμβρίου θα έχει αφαιρεθεί η «διαμονή».

Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός, που τρέχει στο 10,6%, είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και ακόμη και μια ύφεση, σχεδόν βέβαιη πλέον κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι απίθανο να μειώσει τις πιέσεις των τιμών.

Οι επενδυτές πλέον χωρίζονται μεταξύ της αύξησης των τιμών 50 και 75 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο έπειτα από διαδοχικές κινήσεις 75 μονάδων βάσης και βλέπουν τη μείωση των διακρατήσεων ομολόγων, γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει σχέδια για μείωση του ισολογισμού τον Δεκέμβριο και η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με την τράπεζα να επιτρέπει τη λήξη ορισμένων, αλλά όχι όλων, των ομολόγων.

«Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μια φάση υψηλού πληθωρισμού δεν τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επιτρέποντας στον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό να παγιωθεί», είπε η Λαγκάρντ.