Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια για όσο χρειαστεί

Την ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο υψηλός πληθωρισμός, παρά τις αυξημένες πιθανότητες για μια σοβαρή ύφεση στην Ευρωζώνη, τόνισε μεταξύ άλλων η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της στο λετονικό πρακτορείο ειδήσεων Delfi, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη, τα εξής : «Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να τον εκπληρώσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στη συνέχεια επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα της περασμένης εβδομάδας, τονίζοντας: « Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης συνολικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της και οι αγορές προβλέπουν μια σειρά από περαιτέρω κινήσεις, που θα φέρουν τα επιτόκια κοντά στο 3% το 2023.

«Ο προορισμός είναι σαφής και δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε η Λαγκάρντ, χωρίς να διευκρινίσει πού θα μπορούσαν να τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Πρόσθεσε επίσης ότι «θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον».

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο και αναμένεται να παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2024.

«Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε τόσο υψηλά επίπεδα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε όλη την οικονομία», τόνισε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ, κρατάνε υψηλά τιμές Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του...

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση Ο...

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν οι εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν οι εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια Οι 41 εργάτες που είχαν παγιδευτεί επί 17 ημέρες μέσα σε μια σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια απεγκλωβίστηκαν...

Αυστραλία: Εντολή για εκκένωση 30.000 κατοίκων λόγω μεγάλων πυρκαγιών

Αυστραλία: Εντολή για εκκένωση 30.000 κατοίκων λόγω μεγάλων πυρκαγιών, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν περιοχές της Βικτώριας πριν από το μεσημέρι...