Παιδεία, Υγεία, Κοινωνικό Κράτος και έμφαση στην πρόσληψη νέων επιστημόνων είναι οι βασικοί άξονες που διαμορφώνουν τον προγραμματισμό των διορισμών στο Δημόσιο για την ερχόμενη τριετία ο οποίος δέχθηκε νέα ώθηση μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την Εκκλησία που απελευθερώνει ακόμη 10.000 θέσεις.
Ο στόχος των 64.000 θέσεων έως το 2022 κρίνεται πλέον εφικτός όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των προσλήψεων για εκπαιδευτικούς, εργαζομένους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 1 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο Δημόσιο αλλά και τους 10.000 ιερωμένους εφόσον αποχωρήσουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Κράτους. Αναλυτικά:
1)Για τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να διορισθούν την αμέσως επόμενη χρονιά 4.500 άτομα για την Ειδική Αγωγή και στην διετία που ακολουθεί (2020-2021) ακόμη 10.500 στο σύνολο των ειδικοτήτων και αναλόγως των επιμέρους αναγκών. Στο προηγούμενο Ενθετο-Εργασία του «Εθνους» αποκαλύψαμε και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν αυτές οι προσλήψεις χωρίς γραπτό διαγωνισμό ο οποίος θα απαιτούσε προετοιμασία ενός εξαμήνου αφήνοντας ανοικτό τον κίνδυνο να μην έχει τελειώσει η διαδικασία πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Οπως αναφέραμε στο σχετικό δημοσίευμα, σκοπός είναι να διαμορφωθεί με νόμο ένα σύνολο κριτήρίων (προϋπηρεσία-τυπικά προσόντα-κοινωνικά κριτήρια) βάσει των οποίων να έρθουν οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και να περιληφθούν σε έναν ενιαίο κατάλογο με συγκεκριμένη κατάταξη. Από τον τεράστιο αυτόν πίνακα, θα γίνονται στα επόμενα χρόνια τόσο οι μόνιμες προσλήψεις όσο και εκείνες των αναπληρωτών.
2)Με υπερενισχυμένη μοριοδότηση στην προϋπηρεσία θα γίνουν και οι προσλήψεις περίπου 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήμων. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν ισάριθμοι ή και περισσότεροι εργαζόμενοι που απασχολούνται έως και 15 χρόνια με το καθεστώς των ανανεούμενων συμβάσεων.
3)Κομβικής σημασίας είναι η συμφωνία των θεσμών να θεωρηθούν οι παραπάνω 18.000 διορισμοί (15.000 εκπαιδευτικοί συν 3.000 στο Βοήθεια στο Σπίτι) ως εξαιρούμενες από τον κανόνα 1:1 μεταξυ προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα στους θεσμούς και το υποστηρίζει με βάση το υπερπλεόνασμα στον προϋπολογισμό αλλά και το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό μισθοδοτείται ήδη ως εποχικό οπότε δεν θα προκαλέσει επιβάρυσνη στον προϋπολογισμό.
4)Το νέο στοιχείο στον χάρτη των προσλήψεων προκύπτει από την πρόταση συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας και την πρόθεση να διαγραφούν 10.000 ιερωμένοι από την Απογραφή του Δημόσιου Τομέα. Για την δυνατότητα αυτή μίλησε ήδη δημοσίως ο πρωθυπουργός λεγοντας ότι οι θέσεις «που θα αποδεσμευθούν από την αποχώρηση των 10.000 ιερέων», θα «προκηρυχθούν άμεσα εντός του 2019 και θα αρχίσουν να καλύπτονται από 2020 και μετά». Σττις εξαγγελίες αυτές ασκείται κριτική καθώς το Κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει στην Εκκλησία το κόστος των 200 εκατομμυρίων που είναι σήμερα η μισθοδοσία των κληρικών. Ομως η κυβέρνηση εξηγεί ότι αυτό το κόστος θα καλυφθεί σύντομα από την αξιοποίηση της τεράστιας σε αξία αλλά αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας που παραμένει ως σήμερα χειμάζουσα μέσω του Ταμείου που θα μοιράζει τα έσοδα εξίσου σε Κράτος και Εκκλησία.
5)Στις 28.000 θέσεις που ήδη έχουμε αθροίσει στα προηγούμενα βήματα, προστίθενται εκείνες που προκύπτουν από την εφαρμογή του κανόνα 1:1. Πόσες θέσεις είναι αυτές; Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής που τέθηκε σε εφαρμογή πριν την τελευταία επιτυχή αξιολόγηση των θεσμών ο αριθμός είναι 35.255 αλλά από τότε είχε τονιστεί πως δεν είναι δεσμευτικός αλλά τάξη μεγέθους. Σε πρόσφατη τηλεοτπική του συνέντευξη (AlphaTv) ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας είπε πως μέσω της εφαρμογής του 1:1 «αναμένεται το 2019 να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη» και άλλες τόσες το 2020. Στο Μεσοπρόθεσμο ο συνολικός αριθμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το 2019 ήταν 8.065, 8.463 για το 2020, 9.401 για το 2021 και 9.326 το 2022. Προέκυπτε έτσι ένα σύνολο 35.255 με κατανομή:
-26.260 στην Κεντρική Διοίκηση (υπουργεία)
-6.651 σε δήμους και περιφέρειες
-453 σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης
-545 στον ΟΑΕΔ
-26 στον ΕΟΠΠΥ (διοικητικοί)
-580 στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μόνιμοι διορισμοί έως το 2022 να επικεντρωθούν στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους που υπέφεραν εντονότερα τα χρόνια των μνημονίων. Ο στόχος αυτός παραμένει και με τα νέα δεδομένα των πρόσθετων 10.000 θέσεων καθώς μάλιστα το εκπαιδευτικό σύστημα ενισχύεται ήδη από τις 15.000 προσλήψεις. Από εκεί και πέρα, το κυβερνητικό επιτελείο δίνει έμφαση αφενός στην στελέχωση του Δημοσίου με νέους επιστήμονες και αφετέρου στην αποκατάσταση αδικιών όπως με τους συμβασιούχους που εργάζονται ήδη επί πολλά χρόνια σε κοινωνικά προγράμματα.
Πηγή: “ΕΘΝΟΣ-ΕΡΓΑΣΙΑ”