Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και να απαιτήσει την απόλυτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ θα υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ στις 8-9 Ιουλίου 2024. Αυτό εντάσσεται στις προσπάθειες διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι σύντομες συναντήσεις ηγετών μπορεί να προκύψουν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Πολιτικά ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα σκοπεύει να αναδείξει τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μίτσκοσκι ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν δεν αλλάξει στάση, με την απειλή να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η χρήση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” πρέπει να είναι καθολική και ότι η παραβίαση αυτής της υποχρέωσης δεν θα γίνει αποδεκτή. Οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας τη στάση της Ελλάδας.

Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, η αύξηση της συνεισφοράς από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και τον Καναδά για αμυντικές επενδύσεις, η στήριξη προς την Ουκρανία και η συνεργασία με εταίρους όπως η Ε.Ε. και οι χώρες του Indo-Pacific 4 (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα), περιλαμβάνοντα στην ατζέντα της Συνόδου. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των συμμάχων που υπερβαίνουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ, ενισχύοντας την αμυντική της παρουσία και τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον


Επιπλέον, ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε δείπνο στον Λευκό Οίκο που διοργανώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, προς τιμήν των ηγετών την ερχόμενη Τετάρτη. Στην Ουάσινγκτον θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο Council on Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Daniel Speckhard. Επιπλέον, στο NATO Public Forum θα λάβει μέρος σε συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Nadia Schadlow, συζητώντας θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres. Θα συζητηθούν θέματα όπως η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, καθώς και το Κυπριακό ζήτημα. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στο έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, και θα τονιστεί η ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του ζητήματος.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις