Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004 στο ΟΑΚΑ» έγραψε στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στο Facebook ο πρωθυπουργός. Όπως έγραψε το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, καθώς «προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004» και διερωτάται: «Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρει:
Ξεκινάω με τη σκέψη μου στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σκληρά από το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Δυστυχώς, χτυπήθηκαν πάλι περιοχές, όπως ο Βόλος και η Βόρεια Εύβοια, μόλις τρεις εβδομάδες από την επέλαση του Daniel.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα δώσει τη μάχη με όλα τα μέσα, θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι επλήγησαν. Θα τους βοηθήσουμε να ξαναφτιάξουν -όσο γίνεται πιο γρήγορα και καλύτερα- αυτά τα οποία έχασαν. Θα ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές μας, αλλά πιο ανθεκτικές, γιατί η κλιματική κρίση μας δείχνει, με ανησυχητική συχνότητα και αύξουσα ένταση πια, το άγριο πρόσωπό της.
Την περασμένη Τρίτη ανακοινώσαμε ότι 686 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δρόμους και γέφυρες, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στη Θεσσαλία, στη Ροδόπη και στον Έβρο. Μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων θα διατεθούν περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Είναι ωστόσο επιβεβλημένο να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική διαταραχή ως προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Λίαν συντόμως θα σας πω και πώς θα το κάνουμε.
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σχεδόν 30.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.700 προσωρινές στην πλατφόρμα arogi. Αθροιστικά, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκ. ευρώ σε 6.648 φυσικά πρόσωπα ως πρώτη αρωγή. Παράλληλα, έχουν γίνει πάνω από 18.000 αυτοψίες και έλεγχοι κτιρίων σε 225 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος και έχει ελεγχθεί ένα μήκος οδικού δικτύου 981 χλμ. Ως προς τα ζητήματα δημόσιας υγείας, ευτυχώς δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, όμως η επιτήρηση είναι συνεχής και θα είμαστε εκεί για όσο χρειαστεί. Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων από τις προσπελάσιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και γίνεται παντού απολύμανση. Υπολείπονται περιοχές σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, όπου ακόμα τα νερά καθιστούν αδύνατη την όποια επιχείρηση. Μόλις καταστεί δυνατόν, θα επέμβουμε και εκεί.
Αλλάζω θέμα, για να σας πω για μία μεταρρύθμιση που μας προχωράει ένα βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε επεξεργαστεί λοιπόν ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής προσώπων με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, που προσαρμόζεται όμως στις ανάγκες κάθε φορέα. Προβλέπει αξιολόγηση βάσει στόχων αλλά και διαδικασία αντικατάστασης όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Σκοπός μας εδώ είναι να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια της ποιότητας διορισμένων διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Γιατί πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε: η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί με αξιοκρατία και στοχοθεσία. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.
Αυτή την εβδομάδα επίσης δρομολογήθηκε μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ενός σιωπηρού αλλά εξαιρετικά μεγάλου κινδύνου, που είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία. Αν όμως διαγνωσθούν εγκαίρως, τα εγκεφαλικά επεισόδια ξεπερνιούνται και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.
Τι κάνουμε γι’ αυτό λοιπόν; Δημιουργούμε ένα δίκτυο 17 Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών σε όλη τη χώρα, που θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιήσουμε και το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν 8.500 φοιτητές. Προς το παρόν στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους με το στεγαστικό σπουδαστικό επίδομα. Και όσοι από τους δικαιούχους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, το Υπουργείο Παιδείας «άνοιξε» πάλι το σύστημα ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου προκειμένου να μην το χάσουν.
Θα μείνω στον χώρο της εκπαίδευσης, για να σας ενημερώσω ότι διπλασιάζουμε το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις 7.300 εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών εντός του επόμενου 15νθημερου, και άλλων 2.700 στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό παράλληλης στήριξης, από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.
Στον πόλεμο κατά της ακρίβειας τώρα. Έως σήμερα έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικά σε 2.971.754 μοναδικούς δικαιούχους με μέση επιδότηση σωρευτικά 265 ευρώ στο 8μηνο. Την περασμένη εβδομάδα η Eurostat έδειξε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα -έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο- στο 2,4%, ενώ στην Eυρωζώνη είναι σχεδόν διπλάσιος στο 4,3%.
Η νέα είδηση εδώ είναι πως με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η ανακοίνωση των ανατιμήσεων προϊόντων είναι πλέον υποχρεωτική. Όλα τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκ. ευρώ είναι υποχρεωμένα να μας κοινοποιούν τις αυξήσεις στις τιμές αγοράς των προϊόντων, που τους ανακοινώνουν οι προμηθευτές τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επικεντρώσουμε και θα προτεραιοποιήσουμε τους ελέγχους σε εκείνους τους προμηθευτές που θα προχωρούν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους. Επίσης, όλα τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει υποχρεωτικά να ανακοινώνουν σε καθημερινή βάση τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ώστε να αναρτώνται στην πλατφόρμα του e-Katanalotis, ενώ και οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν και να δικαιολογούν πλέον τις αυξήσεις που κάνουν. Έτσι εξασφαλίζουμε διαφάνεια στις τιμές, ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να έχει πρόσβαση σε οπωροκηπευτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Μια τρίτη και πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αφορά τα προϊόντα που οι προμηθευτές τους θα προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές στο ράφι για τουλάχιστον 5% και για κατ’ ελάχιστον 6 μήνες. Αυτά θα σηματοδοτούνται με ειδική ταμπέλα που θα τοποθετηθεί κάθετα στα ράφια. Άρα ο καταναλωτής που θα εισέρχεται στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ θα μπορεί με μια ματιά να διακρίνει σε ποια προϊόντα οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε σταθερή μείωση τιμής πέρα και πάνω από τυχόν προσφορές 1+1 ή άλλων εκπτωτικών κουπονιών κλπ.
Είμαστε προσεκτικοί με τη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ ώστε να έχουμε πόρους για κοινωνική πολιτική, όπως είναι ο δωρεάν εμβολιασμός των πολιτών. Και επειδή ενδεχομένως δημιουργήθηκε σύγχυση -ίσως με όχι «αθώα» κίνητρα- διευκρινίζω ότι και φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια είναι δωρεάν.
Τι έχει συμβεί: για πρώτη φορά φέτος έχουμε δύο τύπους εμβολίων -τα συμβατικά και τα νέου τύπου, ενισχυμένα εμβόλια, εξίσου αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν, με ένδειξη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα από τώρα με συνταγή. Υπολογίζουμε πως από τις αρχές Νοεμβρίου όμως, τα συμβατικά θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Για τα δε νέου τύπου εμβόλια θα συνεχίσει να χρειάζεται μεν συνταγογράφηση, αλλά θα είναι δωρεάν το ραντεβού συνταγογράφησης σε όλες τις δημόσιες δομές, πχ στον προσωπικό σας γιατρό ή σε κέντρα υγείας. Αυτό είναι σωστό για τον φορολογούμενο πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά.
Θα περάσω σε ένα θέμα που «άνοιξε» την Παρασκευή και έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ΟΑΚΑ. Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες.
Και θα κλείσω με ένα «ταξίδι» στη Ρόδο. Αυτή την εβδομάδα, αποδόθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου μετά την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης και αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για όσους δεν το ξέρουν, πρόκειται για ένα δημοφιλές περιαστικό περιβαλλοντικό πάρκο με μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Έχει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια από την εποχή του Βυζαντίου, της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας αλλά και τον ναό του Αγίου Γεωργίου του «Χωστού», του 15ου αιώνα. Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο με 2.500 στρεμματα πυκνού δάσους.
Αυτά για σήμερα, σας ευχαριστώ πολύ που φτάσατε μέχρι το τέλος, και εύχομαι καλό μήνα σε όλες και όλους!