Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έβαλε τον πήχη στο 33% – Βολές κατά Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έβαλε τον πήχη στο 33% – Βολές κατά Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

Tις προθέσεις του για το πως βλέπει το πολιτικό του μέλλον τα επόμενα χρόνια, τον πήχη των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το πως βλέπει τους πολιτικούς του αντιπάλους περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο αλλά και να παλέψει με κάθε μέσο την ακρίβεια.

Ευθεία παραδοχή Μητσοτάκη: «Δεξιά πολυκατοικία», ακρίβεια και κράτος  δικαίου «γκρέμισαν» τα ποσοστά της κυβέρνησης

Ο πήχης

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στον πήχη των ευρωεκλογών για το κόμμα του και μάλιστα εκτίμησε ότι αντίστοιχος θα είναι και για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Όπως είπε: «Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές». Και λέγοντας ότι θεωρεί ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών τον τοποθέτησε στο 33%.

Όσον αφορά στον χαρακτήρα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να σηκώσει το γάντι απέναντι στην πρόθεση των άλλων κομμάτων να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας: «Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε για ακόμα μια φορά το αίτημα για πρόωρες εκλογές υπογραμμίζοντας ότι «είναι παράδοξο να ζητάει κάποιος πρόωρες εκλογές όταν έχει βάλει τον πήχη στο 17% ή στο 20%, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από το πρώτο. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμένα δεν με αφορά».

Για τον ανασχηματισμό, τον παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον λέγοντας ότι στο μυαλό του τώρα είναι οι εκλογές, ενώ για ακόμα μια φορά απευθυνόμενος στους πολίτες αλλά και σε όσους τον ψήφισαν στις εθνικές εκλογές τόνισε ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα όποια παράπονα γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα, που είναι η συνέχεια, η σταθερότητα και τελικά τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη. «Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των ευρωεκλογών» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις προσωπικές του πολιτικές επιδιώξεις διέψευσε ότι συζητά για ευρωπαϊκό αξίωμα τονίζοντας ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα.

Μια αποστροφή του ότι «θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει», ερμηνεύθηκε ως πρόθεσή του να διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Ήδη ακούω όλα αυτά αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα προβληματιστούμε. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να ενισχύσουν το εντυπωσιακό μας ποσοστό στις εθνικές εκλογές».

Για το εάν στην ακροδεξιά πολυκατοικία βάζει και άλλα κόμματα πέρα από τους Σπαρτιάτες τόνισε: «Όχι βέβαια, είναι τρία κόμματα αυτή τη στιγμή στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Το κάθε κόμμα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο. Για τους Σπαρτιάτες μιλήσαμε και θα ήθελα να τονίσω ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός εκλογών μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία πατάει πάνω σε μία ρύθμιση την οποία ψήφισε και υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. Την υποστήριξε κοινοβουλευτικά και μέσα από υπομνήματα την ώρα που κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλλουν».

Για το εάν αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο φασισμός και ότι αυτός πρεσβεύει πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτή την υπόθεση».

Για το εάν πιστεύει ότι φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά επεσήμανε: «Γιατί πρέπει να εκπλήσσεται κάποιος με μια τέτοια υπόθεση εργασίας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου. Άρα δεν νομίζω ότι λέω κάτι που είναι άγνωστο στους Έλληνες πολίτες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για τον δικό μας τον χώρο και για τις ευθύνες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να υψώσουν ένα ανάχωμα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. 

Να πω και κάτι ακόμα για τα δύο κόμματα που αναφέρατε. Η εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης σαν να υπάρχει κάποιο χριστιανόμετρο το οποίο θα μετρά την ένταση της πίστης κάποιου για να μπει στην εκκλησία και να προσευχηθεί, οι προτροπές να μην επισκεφθούν τους ναούς όσοι έκαναν μια συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή είναι απαράδεκτες, διχαστικές δηλώσεις σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν σκληρές, αλλά σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την εκκλησία. Πλησιάζει η Μεγάλη εβδομάδα, είναι η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης είναι ημέρες περισυλλογής, αλλά και πάνω απ’ όλα ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας το 2024».

«Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού»

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και όλοι είδαμε τι έγινε στη Βουλή. Καταλήγει κάποιος σε συμπεράσματα, για το τι εκφράζουν αυτά τα κόμματα. Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού. Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση».

Για τους ψήφους των «Σπαρτιατών»: «Βρεθήκαμε απέναντι τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός Ευρωεκλογών.

Πάντα υπήρχαν κόμματα δεξιά της ΝΔ και δεν έπαιρναν ευκαταφρόνητο ποσοστό. Ταυτόχρονα υπάρχει μια συνολική τάση της ακροδεξιάς. Αυτό έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Η χώρα μας είναι η μόνη που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Περιορίσαμε στο ελάχιστο της ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας και αλλάξαμε όλη την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα. Η προσέγγιση με την Τουρκία γίνεται με τους όρους μας. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας».

«Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης»

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο και σημείωσε: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό, που κάνουν  είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ερωτηθείς για το εάν η πλειοψηφία θα στηρίξει μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, προκειμένου να μελετήσει το κατηγορητήριο επαναλαμβάνοντας πως όσοι τη ζητούν δεν έχουν καταθέσει τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος για το οποίο έχει πάρει απαντήσεις δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια, που γίνεται και είδαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι προσβλητική. Εγώ θα το ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, η Ευρωπαική Επιτροπή. Ειδικά στα ζητήματα ελευθερίας τύπου, υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα ότι κάποιος δε μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου το θέλει;».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού: Έξαρση σε μπλε, μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλα

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού δεν είναι άλλοι από τις μέδουσες όσο και από τους λαγοκέφαλους, δύο απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Ο Καναράκης βάζει φιτιλιές: «Η Γερμανού έβριζε την Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της!»

Ο Παντελής Καναράκης έκανε αιχμηρά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok,  για την πισώπλατη μαχαιριά της Ναταλία Γερμανού με αφορμή την   αποχώρηση της  Ελένης Μενεγάκη, από τον σταθμό του Mega, βάζοντας φυτιλιές στις σχέσεις των δύο γυναικών, λέγοντας:

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής: Η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που πρωτοπορεί στους τομείς της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (SNMMI 2024) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (8-11/6/2024) στο Τορόντο του Καναδά, για τις εμβληματικές στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς.

Ενημερωτικό Δελτίο

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Νέος εξοπλισμός στα πλοία για την πρόσβαση  των  ΑμεΑ, εγκύων και ηλικιωμένων

Με νέο εξοπλισμό θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, εγκύων και ηλικιωμένων.

Μιχάλης Κατρίνης αντιδρά για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Για γέλια και για κλάματα: Αποβίβαση τουριστών όχι στην προβλήτα αλλά μέσα στην θάλασσα

Απίστευτες εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν πλοίο στην παραλία Μπάλου Κισάμου Χανίων,  έκανε αποβίβαση τουριστών μέσα στην θάλασσα. Είναι από αυτές τις εικόνες που βλέπει κανείς και δεν ξέρει τι να κάνει “ να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα“.