Αρχική Πολιτική Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε ρεύμα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, ανακοινώνει μέτρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τα μέτρα αφορούν σε έκπτωση στο φυσικό αέριο, διεύρυνση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και ειδική πρόνοια για τους αγρότες.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

 • «Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές. Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ. Ζητήσατε εκλογές όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί φοβάστε ότι σε λίγο καιρό θα είστε τρίτο».
 • «Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας τη στιγμή που θα το έκανα!»
 • Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες αυτούς τους 26 μήνες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν επιεικώς στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα κύριε Τσίπρα αν και είμαι σίγουρος ότι εσείς θα το είχατε κάνει. Δεν είμαστε όμως το ίδιο και μας χωρίζει μία άβυσσος ευθύνης»
 • «Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία»
 • «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι»
 • «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»
 • «Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη»
 • «Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες»
 • «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ»
 • «Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω»

Τα 3 νές πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης:

 • Πρόσθετη αύξηση στην ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο
 • Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο
 • Κάλυψη στη ρήτρα αναπροσαρμογής για τους αγρότες από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

Για την μετάλλαξη Όμικρον

«Υπάρχουν δύο προβλήματα τα οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Αναφέρομαι στην εμφάνιση της παραλλαγής Ο του Covid-19 τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας που προκαλεί σημαντικές ανατιμήσεις. Σε σχέση με την πανδημία είναι γνωστά τα όσα έγιναν δεν θα το επαναλάβω, το πρόγραμμα των 43 δισεκατομμυρίων στήριξης της κοινωνίας και της υγείας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που συνεχώς μεταλλάσσεται. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη αυτή θα προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, από ότι η μετάλλαξη Δ. Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική φαίνεται να δείχνουν κάτι τέτοιο, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο. Απέναντι σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει την δικιά μας άμυνα. Η πρώτη και μόνη άμυνα που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Όσο καθυστερούμε την άφιξη της Ο τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε. Κάθε βδομάδα που καθυστερούμε την άφιξη της στην χώρα μας, όπως μιλάμε μου. Καθά γίνει, κερδίζουμε 500.000 δώσεις εμβολιασμού».

Για μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

«Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και ότι δυστυχώς το έθνικό σύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων και γι’ αυτό χρειάζεται διαρκή ενίσχυση. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από την δήθεν παράδοση, παράδοση της μελέτης του κυρίου Τσιόδρα στην κυβέρνηση, όχι στο μέγαρο Μαξίμου. Την μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας.

Δεν περίμενα καμιά μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των μονάδων εντατικής θεραπείας μια κατάσταση τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το έθνικό σύστημα υγείας έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Είχαμε εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμό των διασωληνωμένο, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό. Γενεσιουργός αιτία του προβλήματος της πίεσης τα νοσοκομεία ήταν το γεγονός ότι δεν πετύχαμε στη χώρα μας εμβολιαστική κάλυψη αντιστοιχεί με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα».