Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Κυρ. Πιερρακάκης: Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο από το bullying

Κυρ. Πιερρακάκης: Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο από το bullying

Σε 41 ανέρχονται οι περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού, που έχουν καταγγελθεί μέσα σε λίγες μέρες στην αντίστοιχη πλατφόρμα ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, από αυτές, οκτώ είναι από μαθητές και 33 από γονείς ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για την ενδοσχολική βία, έχουμε απτά στοιχεία και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά και να προστατεύσουμε το κάθε παιδί» συμπλήρωσε.

«Επιτέλους έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για το σοβαρό αυτό ζήτημα», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και προσέθεσε: «Έχουμε εικόνα του, προετοιμαζόμαστε για την πρόληψή του αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών του.

Σε κάθε σχολείο έχουν οριστεί δύο μέλη του προσωπικού ως αρμόδια για το ζήτημα και το ένα είναι ο διευθυντής. Αυτοί διαχειρίζονται αρχικά το περιστατικό και ανάλογα με τη βαρύτητά του, το επιλύουν ή το αναφέρουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τότε αναλαμβάνουν οι ειδικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, και σε όποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα, επιλαμβανόμαστε και εμείς στο Υπουργείο κεντρικά. Αυτό που μπορώ να πω υπεύθυνα σε κάθε γονέα, είναι ότι είμαστε πάνω από το πρόβλημα και θα προστατέψουμε κάθε παιδί το οποίο το υφίσταται».

Ακόμη τόνισε ότι μετά τον covid έχει καταγραφεί αφενός αύξηση των περιστατικών, αφετέρου μείωση της διάθεσης των θυμάτων να μιλήσουν αυτό, αλλά και εντέλει αύξηση των περιστατικών εκείνων τα οποία κατέληξαν με εμπλοκή του θύτη με τον ποινικό δίκαιο, άρα “ποιοτική αναβάθμιση”. «Όσον αφορά την αντιμετώπιση», συνέχισε, «υπάρχει ένας ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός ανά 5 σχολεία ο οποίος επισκέπτεται το κάθε σχολείο μία φορά την εβδομάδα και πρώτοι εμείς λέμε ότι αυτό δε φτάνει, κάνουμε όμως τα πάντα για να στελεχώσουμε τις 14.000 σχολικές μονάδες, και ως αρχή διπλασιάσαμε τους ειδικούς ψυχικής υγείας από 2.000 το 2019 σε 4.000 το 2024.

Κυρ. Πιερρακάκης: Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο από το bullying  | Liberal.gr

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις αντιμετώπισης τις οποίες θεσπίσαμε, πρέπει να πω ότι δε μιλάμε για ποινές, αλλά για κανόνες και για πλαίσιο συνεπειών και ορίων. Σε περίπτωση διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενός παιδιού από άλλο στο πλαίσιο μπούλινκ, η συνέπεια θα είναι η αλλαγή σχολείου. Αντίστοιχα, η χρήση κινητού κατά την επίθεση θα έχει επιπτώσεις. Περαιτέρω, προβλέφθηκαν σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς για να καταστούν όλοι αρκούντως ικανοί να διαχειριστούν ορθά τέτοια περιστατικά».

Ερωτηθείς με αφορμή το περιστατικό καταγγελίας παρενόχλησης μαθήτριας από εκπαιδευτικό στην Αλεξανδρούπολη, για το αν οι εκπαιδευτικοί ελέγχονται πριν ασκήσουν το λειτούργημά τους, σημείωσε: «Η απάντηση είναι η αξιολόγηση, που τόσο πολύ εμποδιζόμαστε στην εφαρμογή της. Κινούμαστε πάντως για την επίσπευσή της και δεν είναι λογικό να πρέπει να καταλήξουμε στα δικαστήρια με τους εκπαιδευτικούς, για την εφαρμογή της».

Τέλος σχετικά με τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται από την ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σε λίγες εβδομάδες θα προσφερθεί ψηφιακή on-line ενισχυτική διδασκαλία για τα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για την Α’, τη Β’ και την Γ’ Γυμνασίου και ότι θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με το νέο σύστημα να κρατά, από τις πανελλαδικές, τη διαδικασία που διασφαλίζει το αδιάβλητο και να αλλάζει την τωρινή, διαρκώς αυστηρότερη όσον αφορά τη δυσκολία των θεμάτων, κουλτούρα των θεμάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και...

Με βίλες και πισίνες οι εφοριακοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιασμών της Χαλκίδας

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για την δράση του...

Τεράστια η λίστα αναμονής στα νοσοκομεία – 3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία»...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το “Big Brother” στη βουλή – Η Κωνσταντοπούλου βιντεοσκοπούσε βουλευτές της ΝΔ χωρίς να ζητήσει άδεια

Ένταση σήμερα Παρασκευή (24/5) στην βουλή καθώς στο τέλος της δευτερολογίας πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, άρχισαν οι βουλευτές της ΝΔ να...

Ανδρουλάκης: Βολές κατά της κυβέρνησης – Η 9 Ιουνίου να είναι η απάντηση στην αλαζονεία του 41%

Η 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία του 41% και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη Ο ελληνικός λαός...

Κασσελάκης: Δεν ζήτησα συγγνώμη στο Ισραήλ – Δεν κατάλαβαν τι είπα

Την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής πριν τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφτηκε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Όταν εισήλθε στην αίθουσα, ο πρόεδρος του...

Ξεκινούν οι εγγραφές για τα προγράμματα “ΑΘΛΟΔΙΑΚΟΠΕΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΟΔΙΑΚΟΠΕΣ/ΝΗΠΙΟΔΙΑΚΟΠΕΣ 2024 ” στον Άγιο Δημήτριο

Ξεκινούν στις 27 Μαΐου οι εγγραφές για τα προγράμματα θερινής δημιουργικής απασχόλησης "ΑΘΛΟΔΙΑΚΟΠΕΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΟΔΙΑΚΟΠΕΣ/ΝΗΠΙΟΔΙΑΚΟΠΕΣ 2024 " στον Άγιο Δημήτριο με την δυνατότητα...