Από τις επόμενες ημέρες, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει ένα έντονο κύμα ζέστης που αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο υδράργυρος στα θερμόμετρα θα ανεβεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται σταδιακά μέχρι και το Σάββατο, 13 Ιουλίου, όπου αναμένεται να φτάσουν έως και 39 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για καύσωνες σε αρκετές περιοχές σχεδόν για όλο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, με την εμφάνιση ακόμα και των πρώτων “40άριων” από την Τρίτη. Η επηρεαζόμενη περιοχή αρχικά θα περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μακεδονία και τη Πελοπόννησο.

Στο Αιγαίο, ισχυροί βόρειοι άνεμοι κυριαρχούσαν την Κυριακή 7 Ιουλίου, με ριπές που έφτασαν έως και 101 χιλιόμετρα ανά ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι ηλιόλουστη με μερική νεφώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά το μεσημέρι και απόγευμα, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι ελαφρώς αυξημένες, κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν από 18 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές, με τους άνεμους στο Αιγαίο να φυσούν από βόρειες διευθύνσεις και να ενταθούν έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά το μεσημέρι και απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες, κυρίως στα νότια και ανατολικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 38, στην Ήπειρο από 19 έως 36, στη Θεσσαλία από 22 έως 39, στη Δυτική Στερεά από 22 έως 38, στην υπόλοιπη Στερεά από 21 έως 36, στην Πελοπόννησο από 21 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 36, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 21 έως 36, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 38, στις Κυκλάδες από 23 έως 32, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 36 και στην Κρήτη από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα νότια τμήματά του όπου οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 09-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, οπότε κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και στα βορειοανατολικά ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και κατά τόπος στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στο Αιγαίο θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά και τα νότια τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο κεντρικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις