Έξι άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, έλαβαν παράταση για να απολογηθούν την Πέμπτη, 11 Ιουλίου. Σήμερα, ωστόσο, οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αναμένεται να δώσουν τις δικές τους απολογίες ενώπιον του ανακριτή.

Συνολικά 14 άτομα παρουσιάστηκαν στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες τους. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις, όπως διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη σε επιχειρήσεις, δωροληψία κατ’ επάγγελμα και ψευδή βεβαίωση άνω των 120.000 ευρώ.

Ο αριθμός των εμπλεκομένων στο κύκλωμα φτάνει τους 23, με τα παράνομα κέρδη τους να ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ ετησίως. Μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώθηκε ότι 12 επόπτες Δημόσιας Υγείας από τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής ήταν επίσης μέρος του κυκλώματος. Εννέα από αυτούς εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και τρεις στον Βόρειο Τομέα.

Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης προσέγγιζαν καταστηματάρχες στην περιοχή της Αθήνας, προσφέροντάς τους προστασία για να αποφύγουν βλάβες στις επιχειρήσεις τους μέσω αποτροπής διοικητικών παραβάσεων. Με εντολή των ηγετών, οι υπάλληλοι πραγματοποιούσαν στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα, εξαναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να υποκύψουν στις εκβιαστικές πρακτικές.

Για την επίτευξη των στόχων τους, τα ηγετικά στελέχη καθοδηγούσαν τους υπαλλήλους σε στοχευμένους ελέγχους και βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων. Με αυτό τον τρόπο, οι καταστηματάρχες αναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση και να πληρώσουν για προστασία. Σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες αρνούνταν την προστασία, απειλούνταν με συχνούς ελέγχους και διοικητικά πρόστιμα. Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν προφυλάξεις για να μη γίνουν αντιληπτά, πραγματοποιώντας σύντομες συναντήσεις και δωροληψίες σε συγκεκριμένους χώρους, ενώ επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι πληρωμές που λάμβαναν οι διάφοροι υπάλληλοι από την εγκληματική οργάνωση για τις παράνομες δραστηριότητές τους διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τη συμμετοχή τους. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας εισέπρατταν από 3.000 έως 6.000 ευρώ ανά κατάστημα κάθε χρόνο. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης λάμβαναν μεταξύ 1.000 και 2.500 ευρώ για κάθε περίπτωση, ενώ οι υπάλληλοι των διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου έπαιρναν από 250 έως 2.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Τέλος, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εισέπρατταν από 6.000 έως 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Αποκαλύφθηκαν διάλογοι από το κύκλωμα εκβιαστών, οι οποίοι φωτίζουν τη δράση τους. Η 43χρονη γυναίκα, η αρχηγός της οργάνωσης, πρωταγωνιστεί σε αυτούς τους διαλόγους. Ένα από τα μηνύματα που έλαβε στο κινητό της δείχνει τη βαθιά εμπλοκή της οργάνωσης.

Σε μια περίπτωση, που αφορά ένα υπό κατασκευή κατάστημα στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, η 43χρονη απευθύνεται σε υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων, λέγοντάς του: «Ελπίζω να το κλείσεις, γιατί κι εγώ αυτό θέλω. Απλά να κάνουμε το κόλπο και να πάρεις τα χρήματα». Ο υπάλληλος απαντά: «Εντάξει, αν είναι έτσι, θα το προχωρήσω».

Σε μια άλλη περίπτωση, η ίδια γυναίκα πληροφορείται για έναν έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επικοινωνεί με έναν συνεργάτη της, λέγοντας: «Η Δημοτική Αστυνομία είναι εκεί. Πες τους να φύγουν». Ο συνεργάτης την καθησυχάζει: «Ακόμα κι αν βεβαιωθεί παράβαση, θα φροντίσω να ακυρωθεί αργότερα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις