Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κτηματολόγιο: «Παγώνουν» πωλήσεις-μεταβιβάσεις για τους ασυνεπείς

Με ένα διαφορετικό τρόπο θα προσπαθήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, βγάζοντας τους έτσι από το κάδρο τις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις των εν λόγω ακινήτων.

Ο φορέας αρχικά σχεδίαζε να ενεργοποιήσει τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς πολίτες στο επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως η προσέλευση ήταν σημαντικά μειωμένη και υπάρχει περίπτωση να μην κληθούν, να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά σίγουρα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να «αξιοποιήσουν» τις περιουσίες τους.

Χαμηλή ανταπόκριση

Οπως αναφέρουν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, οι περιοχές στις οποίες έτρεχε συλλογή δηλώσεων το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε φάση προανάρτησης – ανάρτησης δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς μόλις 1 στις 3 αιτήσεις είναι πλήρως δηλωμένη. Στις πλείστες των περιπτώσεων, δηλαδή, είτε είναι αδήλωτες είτε δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο να φέρει ρύθμιση, μέσω της οποίας μπαίνουν στον «πάγο» τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους επόμενους 18 μήνες, σε μια προσπάθεια να δηλωθούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα. Για να είναι εφικτό αυτό, όσοι συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια αδιαφορία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν αλλά ούτε και να πουλήσουν την περιουσία τους, αν πρώτα δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία για τα ολοκληρωμένα ορθά δηλωμένα δικαιώματα;

  • 34,28% στη μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Νήσων Αττικής.
  • 40,24% στη Λήμνο και τη Λέσβο.
  • 47,7% στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
  • 49,58% στη Λακωνία.
  • 49,93% σε Σάμο, Χίο, Ικαρία.
  • 53,15% στην Ηλεία.
  • 54,55% στην Αργολίδα και την Κορινθία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιοχές όπου οι δηλώσεις δεν είναι ολοκληρωμένες αφορούν στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου (8,77%), Λήμνου – Λέσβου (7,7%) και Ιωαννίνων (7,3%).

Πάντως, ο προγραμματισμός του Κτηματολογίου θέλει τον Ιούλιο να ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για τις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, τη σκυτάλη να παίρνουν τον Αύγουστο τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τον Δεκέμβριο θα τρέξει σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία. 

Πρόστιμα

Μέχρι πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνώριζαν πως εντός του μήνα θα ενεργοποιούνταν τα κλιμακωτά πρόστιμα, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινούσε από τα 300 ευρώ και θα έφτανε έως και τις 2.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό που θα κατέβαλλε ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξανόταν ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό πως όσοι δεν… πλήρωναν στις σχετικές προθεσμίες, το οφειλόμενο ποσό θα περνούσε στην εφορία.

Βέβαια, με τη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όλα αυτά μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι το τέλος του 2022, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως, ίσως, τελικά, να μην πληρωθεί ποτέ η ασυνέπεια των ιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς τονίζουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως η… τιμωρία με τη «δέσμευση» του ακινήτου, δηλαδή να μην μπορεί να πωληθεί ή μεταβιβαστεί αν δεν δηλωθεί, είναι σαφώς πιο σκληρή από οποιοδήποτε πρόστιμο.

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, ανοίγει παράθυρο και για τα παλιά χρωστούμενα, με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν πως ενδεχομένως υπουργείο και Κτηματολόγιο να μην τα διεκδικήσουν.

Αναφορικά με τα παλαιά προγράμματα (1997 – 1999) για τα οποία δεν είχε εισπραχθεί τέλος κτηματογράφησης, είναι περίπου 6,7 εκατομμύρια και βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων.

Σχετικά με το αναλογικό τέλος, που αναμενόταν να εισπραχθεί εντός του 2021, αφορά στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και μετά, για τις οποίες καταβλήθηκε μεν το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή των 20 ευρώ αναλόγως της ιδιοκτησίας, αλλά απομένει η πληρωμή ενός αναλογικού τέλους ίσου με το ένα τοις χιλίοις.

Συγκεκριμένα, το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ. Το τέλος αυτό αφορά περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Και τα άτομα με κινητικά προβλήματα εντάσσονται στους ευάλωτους οφειλέτες

Με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή , του άρθρου 217 του νόμου 4738/2020, προστίθενται και τα άτομα κινητικά προβλήματα στην έννοια του ευάλωτου οφειλέτη. «Με...

Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων το προηγούμενο έτος

Το 2023 παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος αύξησης ήταν 5,9% για το σύνολο...

Πτώση 0,28% για το Ευρώ στα 1,071 Δολάρια σήμερα 14 Ιουνίου

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση κατά 0,28%, καθιστώντας την τιμή του στα 1,0712 δολάρια. Το ευρώ είναι στα 169,1210 γεν,...

Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων

Το οικονομικό επιτελείο δίνει παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων έως τις 26 Ιουλίου 2024. Αυτή η απόφαση επηρεάζει και μια σειρά άλλων...