Αρχική Διεθνή Kρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια: Τρεις εύκολοι τρόποι για να...

Kρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια: Τρεις εύκολοι τρόποι για να τις βρείτε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχεδόν το 60% των Αμερικανών δήλωσαν το 2019 ότι ανησυχούν για τις κρυφές κάμερες στα σπίτια της Airbnb. Tο 11% των ενοικιαστών εξοχικών κατοικιών δήλωσε ότι ανακάλυψε μια κρυφή κάμερα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα IPX1031.

Οι κρυφές κάμερες δεν είναι ένα νέο πρόβλημα. Στη Νότια Κορέα, περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις βιντεοσκόπησης με κρυφές κάμερες αναφέρθηκαν στην αστυνομία μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι κρυφές κάμερες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της αυξανόμενης προσβασιμότητας σε αυτές αλλά και της οικονομικής τιμής τους, ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι είναι υποψιασμένοι και τις εντοπίζουν, δήλωσε ο Kenneth Bombace, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών Global Threat Solutions.

Οι ειδικοί μοιράζονται απλές μεθόδους για τον εντοπισμό κρυφών κατασκοπευτικών καμερών σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα ακίνητα.

1. Ψάξτε
Όταν ψάχνετε για κρυφές κάμερες, ξεκινήστε από χώρους όπως μπάνια και υπνοδωμάτια, λέει ο Bombace.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb επιτρέπεται να έχουν κάμερες στα σπίτια τους, αλλά πρέπει να ενημερώνουν τους επισκέπτες και οι κάμερες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ιδιωτικούς χώρους, τονίζει.

Σχεδόν όλες οι κρυφές κάμερες είναι κρυμμένες σε οικιακές συσκευές, φώτα, θερμοστάτες, ρολόγια, ραδιόφωνα, είπε ο Bombace.

«Κοιτάξτε και δείτε αν κάτι φαίνεται να είναι ασυνήθιστο και μετά επιθεωρήστε το από πιο κοντά», είπε.

Οι περισσότερες κάμερες συνδέονται με μια ηλεκτρική «πηγή» ή μια ηλεκτρονική συσκευή, πρόσθεσε ο Bombace.

Είπε ότι το πρώτο πράγμα που κάνει σε ένα υπνοδωμάτιο είναι να αποσυνδέει το ρολόι-ραδιόφωνο και να το βάζει σε ένα συρτάρι.

Ο Michael O’Rourke, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Advanced Operational Concepts, είπε ότι κάνει ακριβώς το ίδιο.

Ακόμη και καλά κρυμμένες κάμερες θα έχουν μια μικρή ποσότητα ανακλαστικού γυαλιού από τον φακό, είπε ο Bombace.

«Εάν χρησιμοποιείτε φακούς και ρίχνετε τι φως κάπουπου πιστεύετε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να έχουν κρύψει μία κάμερα, θα δείτε μια αντανάκλαση εκεί, κι αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανιχνεύσετε εάν υπάρχει κάμερα», είπε.

2. Ελέγξτε το δίκτυο Wi-Fi
Μια κρυφή κάμερα πρέπει να είναι συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi για να μπορεί να λειτουργήσει εξ αποστάσεως, είπε ο Bombace.

Οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi όπως το Fing μπορούν να αναγνωρίσουν συσκευές στο δίκτυο που βρίσκονται κάμερες, τόνισε.

Όσοι κρύβουν κάμερες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για να μεταδώσουν ζωντανά βίντεο, αλλά οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi μπορούν να εντοπίσουν πόσα δίκτυα υπάρχουν σε μια κατοικία, είπε ο Bombace.

Ο Kody Kinzie, ερευνητής ασφάλειας στην εταιρεία ασφάλειας δεδομένων και ανάλυσης Varonis, προειδοποίησε ότι ένας σαρωτής δικτύου μπορεί να μην καταγράφει τα πάντα.

«Το επόμενο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε συσκευές που μεταδίδουν το δικό τους όνομα δικτύου», είπε.

Συνέστησε τη χρήση εφαρμογών όπως το WiGLE για την εύρεση συσκευών που «μεταδίδουν κάποιο είδος ονόματος δικτύου Bluetooth και Wi-Fi», πρόσθεσε ο Kinzie.

3. Αγοράστε έναν ανιχνευτή κάμερας
Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι ανιχνευτές κάμερας κατασκοπείας μπορούν να πραγματοποιήσουν σάρωση για ραδιοσυχνότητες που είναι συνδεδεμένες σε κρυφές κάμερες. Αυτά μπορούν εύκολα να αγοραστούν από το διαδίκτυο, σε ιστότοπους όπως το Amazon ή το AliExpress.

Αλλά ο O’Rourke σημείωσε ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν η κρυφή κάμερα μεταδίδει δεδομένα.

«Πολλοί έχουν κάρτες SD που αποθηκεύουν δεδομένα τα οποία ανακτώνται αφού φύγει κάποιος», είπε ο O’Rourke. «Και έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν».

Ο Bombace πρόσθεσε ότι ενώ είναι εύκολο να αγοραστεί ένας σαρωτής ραδιοσυχνοτήτων, οι φθηνότεροι δεν είναι τόσο καλοί.

«Οι καλύτεροι κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια ή και πάνω από 1.000», επισήμανε.

Τι να κάνετε αν εντοπίσετε κάμερα
Αφού εντοπίσετε μια κάμερα, αποσυνδέστε την αμέσως χωρίς να την καταστρέψετε, επειδή το υλικολογισμικό της κάμερας μπορεί να περιέχει πληροφορίες αναγνώρισης, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης και το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο ήταν συνδεδεμένο, αναφέρει ο Kinzie.

Ο O’Rourke είπε ότι οι κρυφές κάμερες που βρίσκονται σε δωμάτια ξενοδοχείων θα πρέπει να αναφέρονται στη ρεσεψιόν. «Μόλις βρείτε μια κάμερα σε ένα δωμάτιο, δεν θα εμπιστευόμουν κανένα άλλο δωμάτιο σε ολόκληρο το ξενοδοχείο», τονίζει ο ίδιος.

Ο Bombace συνέστησε επίσης να γίνει αναφορά και στην αστυνομία, ακόμη και αν είναι μόνο για λόγους τεκμηρίωσης, σε περίπτωση που ακολουθήσουν δικαστικές ή ποινικές διώξεις.

«Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε αναφορά στην Airbnb, ώστε να αποτρέψουν αυτό το άτομο από το να ξανακάνει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC