Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Κρούσμα βουβωνικής πανώλης επιβεβαιώνει η Κίνα – Ο Μαύρος Θάνατος που σκότωσε 62 εκατ. ανθρώπους

Η Κίνα επιβεβαίωσε ένα κρούσμα βουβωνικής πανώλης στη βόρεια επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής υγειονομικής διεύθυνσης.

Ο ασθενής βρίσκεται τώρα υπό θεραπεία σε νοσοκομείο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αναφέρει η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Μπαγιανούρ. Επίσης, εξέδωσε συναγερμό επιπέδου 3, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν νεκρά ζώα, ύποπτα κρούσματα πανώλης και περιπτώσεις ασθενών που έχουν πυρετό για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο «Μαύρος Θάνατος» του Μεσαίωνα

Η βουβωνική πανώλη, που ονομάστηκε επίσης «Μαύρος Θάνατος», σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα ξέσπασμα τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη και άφησε πίσω του περίπου 12 εκατομμύρια νεκρούς το 19ο αιώνα. Σήμερα είναι ο πιο κοινός τύπος πανούκλας και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Η εσωτερική Μογγολία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις τον Νοέμβριο, ενώ η Μαδαγασκάρη βλέπει ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν κάθε χρόνο μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Απριλίου.

Η Μογγολία επιβεβαίωσε επίσης δύο κρούσματα βουβονικής πανώλης στις αρχές του μήνα, προκαλώντας καραντίνα στην επαρχία που συνορεύει με την Κίνα και τη Ρωσία.

Θεραπεύσιμη ασθένεια

Ενώ η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη, σε αντίθεση με το νέο παθογόνο που προκάλεσε την τρέχουσα πανδημία, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια εξαπλώνεται μετά από την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού. Ζητήθηκε από τους κατοίκους να λάβουν προφυλάξεις ενώ πηγαίνουν στα λιβάδια και να απέχουν από την προσέγγιση και την κατανάλωση άγριων ζώων.

Η βουβωνική πανώλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από οδυνηρούς και πρησμένους λεμφαδένες. Λιγότερο θανατηφόρα από την πνευμονική πανούκλα, συμβαίνει όταν ένας μολυσμένος ψύλλος δαγκώνει ένα άτομο ή όταν υλικά μολυσμένα με το παθογόνο εισέρχονται στο δέρμα ενός ατόμου.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...

Ιαπωνία: Τεχνητό δέρμα με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για πρόσωπα ρομπότ

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα ρομποτικό πρόσωπο με δέρμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell...