Σήμερα Παρασκευή, οι καιρικές συνθήκες αποτελούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους μπορεί να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, συνδυάζονται με την παρατεταμένη ξηρασία και τους ισχυρούς βοριάδες στα πελάγη.

Το καιρικό μοτίβο «hot-dry-windy» (ζέστη-ξηρασία-άνεμοι), που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να ενταθεί σήμερα, καθιστώντας την Παρασκευή την πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού μέχρι στιγμής, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στον Ιούνιο.

Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος ανέφερε ότι η Παρασκευή είναι «η πιο δύσκολη μέρα από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών». Επισήμανε ότι οι άνεμοι στην Αττική ενισχύονται, ενώ η ελάχιστη υγρασία θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, οι συνθήκες «ζέστη-ξηρασία-άνεμοι» είναι δύσκολες εδώ και αρκετές μέρες και λειτουργούν σωρευτικά. «Γι’ αυτό, την Παρασκευή δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία σπίθα, καθώς θα φέρει καταστροφή», προειδοποίησε ο πυρομετεωρολόγος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Αττική αναφέρει βοριάδες 4-6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε: «Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε “δείκτη 5” στην Αττική δηλαδή red code, κατάσταση συναγερμού, και “δείκτη 4” σε τέσσερις άλλες περιφέρειες της χώρας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση. Εφιστώ την προσοχή σε όλους, ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή»

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής παραμένει σε γενική επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5).

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) τίθενται σε μερική επιφυλακή.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών που θα επικρατούν σήμερα, λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού, της ζέστης και του ξηρού καιρού.

Επιπλέον, ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι η ζέστη θα είναι έντονη την Κυριακή και τη Δευτέρα, όταν το μελτέμι θα υποχωρήσει πρόσκαιρα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νότια τμήματα των Δωδεκάνησων και την ανατολική Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς και κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Κρήτη με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις