Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιβεβαιώσουν τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνεται και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο απαιτεί πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να ξεπεραστούν τα πρόσφατα εμπόδια.

«Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει και μεγάλο κόστος και, όπως αντιλαμβάνεστε, καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να παλεύει, να διεκδικεί για τον σωστό επιμερισμό του κόστους. Τι σημαίνει κόστος;

Σημαίνει επιβάρυνση για το κάθε κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της Τουρκίας και προσπαθειών για αποφυγή έντασης με την Άγκυρα.

Για την ελληνική πλευρά, το κύριο ζήτημα είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και η ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση από την Κύπρο για το ποσό που θα καλύψει τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αποφευχθεί υπέρογκη επιβάρυνση στους Έλληνες καταναλωτές.

Αν αυτά τα εμπόδια ξεπεραστούν, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το έργο θα προχωρήσει γρήγορα, προσθέτοντας ότι «το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα».

Συνεπώς, μία θετική ώθηση από τους δύο ηγέτες κατά τη σημερινή τους συνάντηση θα θεωρηθεί εποικοδομητική για την επιτάχυνση των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται κρίσιμες για το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου για επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια για μία βιώσιμη λύση, με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις που θα βασίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Έχω την αίσθηση ότι οι συνθήκες έχουν ένα στοιχείο ευνοϊκό. Αισθάνομαι ότι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ενόψει και της ανάληψης της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, το διεθνές μας αποτύπωμα, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και η ενεργός εμπλοκή και προτεραιοποίηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν ένα σχετικώς εύφορο έδαφος για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση.

Η διαίρεση δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Λύση όμως, θα προέλθει μόνο μέσα από τη συζήτηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το θέμα του Κυπριακού

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, όπως είχε γίνει και κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Η θέση της Τουρκίας για διχοτόμηση του νησιού έχει περιπλέξει την κατάσταση, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει αδιάλλακτος στις δημόσιες δηλώσεις του.

Στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής συνάντησης, θα φανεί αν, υπό τις νέες πιέσεις του κ. Γκουτέρες, η Άγκυρα θα είναι ανοιχτή σε μια αρχική επανέναρξη του διαλόγου ή αν θα διατηρήσει τη στάση της.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις