Αρχική Ελλάδα ΚΠΙΣΝ: LIVE η χριστουγεννιάτικη συναυλία της ορχήστρας της ΕΡΤ

ΚΠΙΣΝ: LIVE η χριστουγεννιάτικη συναυλία της ορχήστρας της ΕΡΤ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.30 παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, σε μια συναυλία που θα μας εισάγει στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. 

Το εορταστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διάσημο μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος του Sergey Prokofiev, την ορχηστρική σουίτα Το καρναβάλι των ζώων του Camille Saint Saens και τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ralph Vaughan Williams. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας 

Η βραδιά ανοίγει με δύο σύντομα αλλά ρυθμικά εμβατήρια που θα μας βάλουν στο χαρούμενο κλίμα των γιορτών: το εμβατήριο από το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, έργο ταυτισμένο με τα Χριστούγεννα όσο κανένα άλλο, και το εμβατήριο από την όπερα Η αγάπη για τα τρία πορτοκάλια του Sergey Prokofiev. 

Στη συνέχεια θα απολαύσουμε τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ralph Vaughan Williams. Ο Βρετανός συνθέτης έγραψε αυτήν την ορχηστρική μινιατούρα το 1934 βασισμένος πάνω στο αγγλικό παραδοσιακό τραγούδι «Greensleeves». Αρχικά ο Ralph Vaughan Williams είχε γράψει τη συγκεκριμένη σύνθεση ως μέρος της όπερας του Sir John in love. Στα χέρια του συνθέτη η πασίγνωστη μεσαιωνική μελωδία μετατρέπεται σε ένα υπέροχο κομμάτι διάρκειας τεσσάρων μόνο λεπτών που καταφέρνει να αποτυπώσει με νότες την πεμπτουσία της αγγλικής υπαίθρου. 

Ακολουθεί Το Καρναβάλι των Ζώων (1886), το πιο γνωστό έργο του Γάλλου συνθέτη Camille Saint Saens. Πρόκειται για μια «ζωολογική φαντασία», όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος ο συνθέτης στον υπότιτλο του έργου, «grande fantaisie zoologique». Το Καρναβάλι των Ζώων είναι μια ορχηστρική σουίτα που αποτελείται από 14 εικόνες, η κάθε μία από τις οποίες περιγράφει ένα διαφορετικό ζώο σε ένα χορό μεταμφιεσμένων: το λιοντάρι, τον ελέφαντα, τις χελώνες, τις κότες, τα ψάρια, τον κούκο, κ.ά. Με χιούμορ, φαντασία κι εφευρετικότητα ο συνθέτης δίνει φωνή σε όλα τα ζώα του καρναβαλιού μέσα από τα όργανα της ορχήστρας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευφάνταστο έργο που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές ακροατών όλων των ηλικιών. Στη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος Πέτρου και η Νεφέλη Μούσουρα. 

Η βραδιά κλείνει με το μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος που γράφτηκε το 1936 από έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ου αιώνα, τον Ρώσο Sergey Prokofiev, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Στη σύνθεση του ο Prokofiev δίνει μουσική φωνή στους ήρωες του παραμυθιού. Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα της ιστορίας: τα έγχορδα αντιπροσωπεύουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά (γκρανκάσα και τύμπανα) τους κυνηγούς. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση liveσε αυτή τη σελίδα, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.