Αρχική Δήμοι Κοζάνη: Ανάδειξη καλλιέργειας Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών με στοχευμένες δράσεις

Κοζάνη: Ανάδειξη καλλιέργειας Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών με στοχευμένες δράσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος Κοζάνης με τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ τον Ιούλιο το 2019, με σκοπό την ανάδειξη και διαπίστευση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του Δήμου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από την Διευθύντρια ερευνών δρ Π. Χατζοπούλου στην περιοχή Ξηρολίμνης, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πάρθηκαν δείγματα αποξηραμένων στελεχών και φύλλα από φυτά Σιδερίτη (τσάι του βουνού), από χωράφια διαφόρων καλλιεργητών της Ξηρολίμνης, καθώς και δείγματα ρίγανης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Κατά την επαφή με τους καλλιεργητές καταγράφηκαν σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση των σπόρων Σιδερίτη και ρίγανης, τις καλλιεργητικές εργασίες, τον τρόπο συγκομιδής, αποξήρανσης και διάθεσης του προϊόντος και γενικότερα οποιαδήποτε στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στην εκπόνηση της έρευνας.
Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η αποτύπωση του ποιοτικού προφίλ των ΑΦΦ Σιδερίτη, ρίγανης και φασκόμηλου, ο πλήρης χαρακτηρισμός ειδών Σιδερίτη της περιοχής και η απόκτηση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού της περιοχής της τοπικής ρίγανης, ώστε μελλοντικά να μπορεί να γίνει πιστοποίηση αυτών.