«Με όρους ασφάλειας ανοίγουμε τις τουριστικές πτήσεις, πάντα από τις περιοχές σε πρώτη φάση, οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς και πάντοτε με τα πρωτόκολλα που έχει ανοίξει και το Ελευθέριος Βενιζέλος» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την προοπτική ανοίγματος στις 15 Ιουνίου των πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τη σύσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στα γραφεία της ΠΚΜ, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα γίνονται σταδιακά και με όρους ασφάλειας, με καθημερινή συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων Υγείας Τουρισμού και Μεταφορών και με τις κατά τόπους αρχές, ώστε να γίνονται όλα με ασφαλή τρόπο, χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα στη δημόσια υγεία.
«Η δουλειά στην πολιτική προστασία είναι μια πολύ ομαδική δουλειά» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε : «Στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του προσωπικού της πολιτικής προστασίας, νυχθημερόν δουλεύουμε, ακατάπαυστα, ακούραστα για να μπορούμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, να τρέχουμε συγκεκριμένους αλγόριθμους για να μπορούμε να παίρνουμε πολύ γρήγορα αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι ασφαλείς και να μας δημιουργούν τις δυνατότητες για το επόμενο βήμα».
«Έτσι θα συνεχίσουμε. Να ξέρετε, ότι το ζήτημα της Β. Ελλάδας, της Κ. Μακεδονίας είναι ένα στοίχημα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Για την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς κεφαλαιοποιήθηκε και αξιοποιείται στην τρέχουσα φάση. Πρόσθεσε, ότι έξι νέα πυροσβεστικά εποχικά κλιμάκια θα ανοίξουν στην Χαλκιδική, γεγονός που όπως είπε δείχνει «το ενδιαφέρον και την προτεραιοποίηση, που έχει κάνει η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά» .
Για την αντιπλημμυρική προστασία, ο υφυπουργός υπογράμμισε έχουν γίνει από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας «εξαιρετικά βήματα» και ότι προετοιμάζονται και άλλες μελέτες, ώστε η πολιτεία, μέσα από τα εργαλεία που της δίνονται και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την δουλειά για να χρηματοδοτήσει ακόμη περισσότερα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αγαστή» τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη και με τη Διεύθυνση πολιτικής προστασίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται «σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας» και πρόσθεσε : « Η συνεργασία μας ήταν, είναι και παραμένει σε υψηλό επίπεδο και κρίνεται, πιστέψτε με, όχι από το πόσο πολύ συζητάμε, αλλά από τα πόσα αποτελέσματα φέρνουμε».
Στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη συζητήθηκαν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία και τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τη λειτουργία με όρους ασφάλειας της δημόσιας υγείας.
Για την πυροπροστασία, αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή, στις εξίμισι το απόγευμα, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, παρουσία του υφυπουργού και του Περιφερειάρχη, με δημάρχους της Χαλκιδικής, στελέχη της πυροσβεστικής, τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, στις έντεκα το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με όλους τους αντιπεριφερειάρχες της Κ. Μακεδονίας για τον καλύτερο συντονισμό και για όλα τα θέματα που αφορούν την αντιπυρική περίοδο.
Για τη μετεγκατάσταση της ΕΜΑΚ στο Σέδες ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε ο χώρος που παραχωρήθηκε από την πολεμική αεροπορία να διαμορφωθεί, ώστε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου να στεγαστεί εκεί η υπηρεσία. Ανέφερε, ότι απορρίφθηκαν εναλλακτικές προτάσεις για στέγαση των στελεχών της σε κοντέινερς και αποφασίστηκε η στέγαση να σε σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός του Σέδες, που θα έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την επιτυχή εκπλήρωση του έργου της.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η μετεγκατάσταση αυτή θα ανοίξει και το δρόμο, ώστε το ρόλο που έχει μέχρι σήμερα η ΕΜΑΚ στον αστικό ιστό, να αναλάβει ένας νέος πυροσβεστικός σταθμός, ώστε η υπηρεσία απερίσπαστη να αφοσιωθεί στο δικό της έργο.
Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Τζιτζικώστα με τους τριάντα οκτώ δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δηλώσεις Α. Τζιτζικώστα
«Είμαστε εδώ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να διασφαλίσουμε την προστασία, από καταστροφές, των πολιτών, των επισκεπτών και την περιουσιών» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας μετά τη σύσκεψη με τον κ. Χαρδαλιά.
«Αν δεν ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς στο συγκεκριμένο ρόλο, η Ελλάδα δε θα είχε ανταποκριθεί με τον τρόπο που ανταποκρίθηκε σε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η αντιμετώπιση ήταν υποδειγματική, ο συντονισμός ήταν εξαιρετικός. Το αποτέλεσμα βοηθάει σήμερα την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να ανακάμψει. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» δήλωσε ο κ. Τζιττζικώστας και πρόσθεσε:
«Ως η περιφέρεια με το μεγαλύτερο εισερχόμενο ρεύμα τουρισμού έχουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη – και σε αυτό, θέλω να το υπογραμμίσω, δεν θα κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση – να διαφυλάξουμε την υγεία των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας. Είμαστε στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για να μπούμε μπροστά, συμβάλλοντας τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι επιδίωξη του είναι η καλή συνεργασία που υπάρχει αυτή την περίοδο με την πολιτική προστασία και προσωπικά με τον επικεφαλής της κ. Χαρδαλιά, να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο προς όφελος της υγείας και της ακεραιότητας των πολιτών.
ΑΠΕ- ΜΠΕ