Αρχική Υπουργεία Κουμουτσάκος για νέα τουρκική πρόκληση: Θα υπάρξει απάντηση

Κουμουτσάκος για νέα τουρκική πρόκληση: Θα υπάρξει απάντηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει απάντηση στην νέα τουρκική πρόκληση όπου Τούρκοι κράτησαν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιρακ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπέρπτησης στο αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα εξέφρασε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και εξήγησε γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Αυτή είναι μια συμπεριφορά που είναι πρωτόγνωρη καθώς έφτασε σε ένα σημείο που ήταν αρνητικό για την ίδια την ασφάλεια της πτήσης, πέραν της πρόκλησης αυτής κάθε αυτής. Δεν είναι μια φιλική ενέργεια αυτό είναι σαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος ανέφερε πρόκειται για σοβαρή πρόκληση, είναι μια κλιμάκωση αυτή η συμπεριφορά των αρμοδίων αρχών της Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας και έχει μια ιδιαίτερη σημασία και πολιτική και διπλωματική γιατί το πράττει λίγο πριν ξεκινήσουν οι σημερινές εργασίες του Ευρωπαικού Συμβουλίου. «Δηλαδή εν γνώσει της Τουρκίας ότι θα είναι σήμερα αντικείμενο συζήτησης η συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προβαίνει σε αυτή την κίνηση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι σαφές ότι έχει επιλέξει ένα σταθερό δρόμο διαρκούς έντασης, μια στρατηγική διαρκούς πίεσης και πως το προηγόυμενο διάστημα αποκλιμάκωσης φαίνεται περισσότερο ότι ήταν ένα διάλειμμα ένας τακτικός χειρισμός ενταγμένος στην στρατηγική της έντασης.

Παράλληλα, σημείωσε πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι για «ατσαλένια νεύρα και γρανιτένια αποφασιστικότητα» αν χρειαστεί, πως είναι ώρα της εθνικής υπευθυνότητας και πως υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Επιπλέον, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως υπάρχει συνομιλία με την Γερμανία σταθερά αλλά η συμμαχία πρέπει να είναι με την Γαλλία.