Πτώση στην κατανάλωση ακόμη και βασικών προϊόντων όπως το ψωμί και το γάλα καταγράφεται μέρα με τη μέρα, πιστοποιώντας τις προβλέψεις που έχουν κάνει παράγοντες της αγοράς ήδη από τα τέλη του 2016. Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου,  από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει μια σταθερή και εντεινόμενη τάση πτώσης της ζήτησης, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει πια παγιωθεί.

Στα τέλη Μαρτίου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) προειδοποιούσε πως το «το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωσης 5% έως και 7% σε κατηγορίες προϊόντων, όπως το γάλα και το ψωμί», συμπληρώνοντας μάλιστα πως τα συγκεκριμένα ποσοστά πτώσης εμφανίζονται μετά από πολύ καιρό, μέσα στην επταετή κρίση.

Τα λεγόμενα του ΣΕΒΤ, επιβεβαιώνουν πλέον και οι επίσημες μετρήσεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις άρτου εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποχώρησαν πέρυσι σε σχέση με το 2015 κατά 2,8% σε όγκο και 5,1% σε αξία. Οι προβλέψεις δε του leader του κλάδου –της εταιρίας Καραμολέγκος- για την τρέχουσα χρήση στο σύνολο της είναι επίσης συγκρατημένες. Όπως αναφέρει η διοίκηση της στην έκθεση αποτελεσμάτων του 2016, «ο συνδυασμός αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών περιορίζουν  περαιτέρω το διαθέσιμο για κατανάλωση εισόδημα». Έτσι, η αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών αλλά και ο ανταγωνισμός προσφορών προς τον καταναλωτή που αναμένεται από τις συνεχιζόμενες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο θα εξακολουθήσει να συμπιέζει τις τιμές και τελικά την κερδοφορία ολόκληρης της προμηθευτικής αλυσίδας. Η παραπάνω παρατήρηση εξηγεί πάντως εν μέρει τη μεγάλη υποχώρηση πωλήσεων σε αξία, καθώς πέρα από τη μείωση του εισοδήματος, ρόλο παίζουν πια και οι προσφορές λιανεμπορίου και προμηθευτών.

Τη διαπίστωση πως ο καταναλωτής «κρατά» ολοένα και μικρότερο καλάθι, μειώνοντας ολοένα και περισσότερο τη μέση απόδειξη στα σούπερ μάρκετ έκανε προ ημερών και η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος. Με βάση στοιχεία της IRI στο  πρώτο τρίμηνο του 2017, η πτώση της ζήτησης στο λιανεμπόριο έχει ενταθεί με αποτέλεσμα να καταγράφεται πτώση από 8% έως και 15%, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Η δε πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς είναι πως η πτώση πωλήσεων σε αξία θα συνεχιστεί, αναμένοντας ποσοστό μείωσης κατά 4%-5%